Duurzaamheid

3 duurzame materialen voor in jouw interieur

By  | 

We zijn op dit moment bewuster dan ooit over de klimaatverandering die de aarde ondergaat. Ijskappen smelten letterlijk als sneeuw voor de zon en de zee vervuilen we dagelijks met miljoenen kilo’s aan plastic. Niet iets waar we allemaal dagelijks bij stilstaan, jammer genoeg. Toch kunnen jij en ik een verschil maken door onze ecologische voetprint minder diep te maken.

Gelukkig zien we ook in de meubelindustrie steeds meer duurzame materialen terugkomen. Zo zijn rotan stoelen, wollen plaids en bamboe producten in het interieur je vast niet onopgemerkt gebleven.

Niet geheel onbelangrijk, maar deze materialen zijn ook nog eens ontzettend mooi en vaak goed te combineren met diverse interieurstijlen. Wel zo handig!

In dit artikel geven we je 3 duurzame materialen waarmee je jouw interieur op een duurzame manier kunt inrichten.

Rotan

Het materiaal rotan is je vast niet onopgemerkt gebleven als je regelmatig op zoek gaat naar duurzame producten voor in huis. Menig interieur magazine, design blogs of interieur gerelateerde Instagram pagina’s hebben het er wel eens over gehad. Rotan is niet voor niets met beide armen ontvangen en zo gewaardeerd onder de interieurontwerpers.

Rotan is afkomstig van de rotanpalm en groeit in de tropische regenwouden. Er zijn heel veel verschillende type rotan, de meeste van deze soorten zijn klimplanten. Lang niet alle rotan is dus geschikt voor het interieur.

Rotan heeft de laatste tijd een ware heropleving ondergaan en is, samen met andere duurzame materialen, uitgegroeid tot een van de grootste interieurtrends van het moment.

Bamboe

Net als rotan zien we bamboe steeds meer terug in en rondom het huis. Door zijn enorme groeisnelheid en sterke eigenschappen is bamboe de perfecte vervanger voor plastic en hout.

Wist je dat bamboe tot wel acht keer sneller groeit dan hardhout? Met deze groeisnelheid heeft het materiaal zelfs een Guiness World Record gevestigd.

Het materiaal is ontzettend duurzaam omdat de plant naast de groeisnelheid ook in leven blijft wanneer deze geoogst wordt. Ook komen er tijdens het behandelproces van bamboe weinig bestrijdingsmiddelen aan te pas om tot een bruikbaar eindproduct te komen.

Bamboe is veelzijdig en kent veel verschillende toepassingen in producten. Van muziekinstrumenten tot bamboe tandenborstels. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is verkrijgbaar van bamboe.

Maar hoe kunnen het interieur verduurzamen met producten van bamboe?

Door de natuurlijke look van bamboe is het materiaal makkelijk te combineren met diverse interieurstijlen. Een van de bekendste interieurstijlen van Nederland is de landelijke interieurstijl. Het gebruik van natuurlijke elementen maakt deze interieurstijl perfect voor het toevoegen van bamboe producten.

Geef de eetkamer of leefkeuken een nieuwe look met een bamboe tafel. Of gebruik een bijzettafeltje van bamboe om een heerlijke kaasplank op te serveren tijdens een gezellige avond met vrienden. Tafels van bamboe zijn stevig, duurzaam en zijn op dit moment helemaal hot!

Wol

Wol heeft qua duurzaamheid een dubbele reputatie. Aan de ene kant is het een natuurlijk materiaal, maar aan de andere kant kan de productiemethode van wol twijfelachtig zijn. Wol is een dierlijk product en dus niet vegan. Toch is wol, wanneer het op de juiste manier geproduceerd is, een heerlijk duurzaam materiaal zijn om toe te voegen aan je interieur.

Wol is een textiel dat vooral afkomstig is van schapen, maar het kan ook van angora konijnen, mohair of kasjmier geiten of kamelen komen.

Het schapenwol is ‘by far’ het meest bekend en ook het makkelijkste verkrijgbaar. Dit maakt het ook meteen interessanter voor de portemonnee.

Het materiaal heeft vele voordelen op het gebied van duurzaamheid:

  • Het reinigen van de lucht

Wol kan vluchtige organische stoffen (VOS afgekort) die verdampen en de omgevingslucht vervuilen, opnemen uit de lucht en vasthouden.

  • Hernieuwbaar en herbruikbaar

Wol is een natuurlijke en hernieuwbare grondstof die ieder jaar opnieuw geleverd wordt door schapen.

  • Schoon en houdbaar

Wol blijft heel lang goed omdat de vezel van wol erg flexibel is. Het kan verdraaid, gebogen en verwrongen worden om dan weer zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen.

De producten van wol zijn veelzijdig en makkelijk toe te voegen aan je huidige interieur. Denk bijvoorbeeld aan een wollen plaid voor op de bank of een sprei op bed. Wollen producten worden vaak als woonaccessoire toegevoegd aan het interieur. Voeg kleur of extra sfeer toe met duurzame producten van wol.