Tuin ideeën

4 afkoeltips voor in de tuin

By  | 

De meeste mensen worden blij van een beetje zonneschijn. De eerste of juist de laatste zonnestralen zijn vaak een ware traktatie. Ben je niet zo’n fan van felle zonneschijn en warmte of wordt het je als zonaanbidder ook wel eens te veel? Dan zorg je allereerst voor verkoeling van jezelf, maar ook voor een schaduwplek buiten. Een koele plek in de tuin of op je terras of balkon creëren kan op verschillende manieren. Wil je weten wat er zoal – bij jou – kan lees dan even mee.

Good old parasol

Als je er ruimte voor hebt, is een parasol een ideale schaduwmaker. Omdat hij verplaatsbaar is, kun je hem overal neerzetten en met de zon meebewegen. Voorwaarde is wel dat je er ruimte voor hebt en parasolvoeten kunnen zwaar zijn. Veel mensen vinden de stok van een parasol vaak een sta-in-de-weg, maar daarvoor zijn er dan weer de zweefparasols, die je zonder stok boven je tuintafel kunt positioneren. Ook hier is een beetje ruimte wel wenselijk.

4 afkoeltips voor in de tuin - parasol

Creëer schaduw met een zonnedoek

Het bezwaar van stokken, staanders en parasolvoeten is niet aan de orde als je een zonnedoek – schaduwdoek zo je wilt –  gebruikt. Een zonnedoek is er in drie- en vierpunts uitvoeringen. Je kunt ze met behulp van de ringen aan de punten van het zonnedoek aan haken in de muur of bijvoorbeeld pergola bevestigen. Met een zonnedoek creëer je wel een vaste plek in de schaduw, maar je kunt ‘m in principe ook verplaatsen. Ideaal op balkons en terrassen! In een grotere tuin kun je eventueel meerdere zonnedoeken ophangen. Zonnedoeken zijn verkrijgbaar in diverse materialen en kleuren en zijn heel gemakkelijk op te hangen.

Partytent: een hit in de hitte

Een partytent in de tuin is ook een mooie vorm van een overdekt terras en er hoeft echt niet altijd in gefeest te worden. Lekker in de schaduw en eventueel uit de wind kun je onder een partytent prima toeven op een warme zomerdag. Ook in het voorjaars- of najaarszonnetje kun je er al snel behaaglijk zitten. Helemaal als je ‘m combineert met een terrasheater.

Zonnescherm voor zonwering binnen en buiten.

Deze tip brengt zowel in huis als buiten koelte. Een zonnescherm aan de gevel voor het woonkamerraam zorgt dat het zonnetje niet vol in je kamer schijnt en je hebt er buiten een knusse plek met heerlijk schaduw van. Ook als het licht regent, kun je onder een zonnescherm vaak nog droog blijven zitten. Je hebt van deze vorm van zonwering versies met handbediening maar ook volledig elektrische varianten