Landelijk interieur

4 basistips voor een mooie terrasoverkapping en/of serre

By  | 

Ben je de gelukkige eigenaar van een terrasoverkapping of moet je de serre in kwestie nog kopen? Dan is het heel waarschijnlijk dat je zo comfortabel en behaaglijk mogelijk onder je terrasoverkapping wilt zitten. De volgende tips zullen je daarbij helpen.

1. creëer een aangename omgeving met de juiste verlichting.

Verlichting is niet alleen functioneel, maar beïnvloedt ook de sfeer. Bepaal dus van tevoren waarvoor je je terrasoverkapping hoofdzakelijk wilt gebruiken. Wil je het hele jaar door met je gezin van je overkapping genieten? Warme, sfeervolle verlichting maakt de kamer aangenaam en gezellig. Gebruik je je tuinkamer regelmatig als werkplek? In dit geval is heldere verlichting een voor de hand liggende keuze. Stem je verlichting dus af op de gewenste sfeer. Monteer bijvoorbeeld mooie wandlampen aan de muur of kies voor ingebouwde, dimbare LED verlichting. Zo kun je met een druk op de knop de gewenste sfeer scheppen.

2. kies de juiste inrichting voor je leefruimte.

Je tuinkamer is de ideale plek om je te ontspannen. Richt daarom je serre of overkapping in met comfortabele meubels. Heb je een kleine leefruimte? Maak optimaal gebruik van de ruimte met multifunctionele meubels zoals een hoekbank met geïntegreerde opbergruimte. Verwarm de serre of overkapping extra met een heater die aan de muur bevestigd kan worden. Zo verlies je geen kostbare ruimte. Een ruim terras is ideaal voor een grote tafel, waar je met de hele familie kunt dineren. Gebruik natuurlijke materialen, zodat de overkapping een verlengstuk van je tuin wordt.

3. kies de juiste vloerbedekking voor je tuinkamer.

Het zijn niet alleen meubels en kleuren die de sfeer bepalen, ook de vloer beïnvloedt de ruimte. Waar houten planken je tuinkamer meteen een warme uitstraling geven, geef je hem een moderne en rechtlijnige look met keramische tegels. Maar wees je ervan bewust dat het onderhoud varieert naargelang de soort vloer en dat de vloer invloed heeft op de isolatie. Denk daarom goed na over welke vloer het beste bij je behoeften past.

 

4. onderhoud je terrasoverkapping goed

Hoewel een aluminium terrasoverkapping gemakkelijk te onderhouden is, is af en toe klein onderhoud nodig. Veeg het aluminium schoon met een zachte doek of spons, een lauwwarm sopje en niet-ontvettende zeep. Spoel de patio overdekking na het schoonmaken grondig af met water. Doe hetzelfde met de dakbedekking. Heb je een kras op het aluminium ontdekt die niet weggepoetst kan worden? Vul de kras gewoon op met een bijwerk stift. Grote beschadigingen kunnen met een spuitbus gerepareerd worden. Heb je glazen schuifpanelen in je patio overdekking? Dan zal het glas na verloop van tijd schoongemaakt moeten worden. Om dit te doen kun je dezelfde methode gebruiken als voor het schoonmaken van je ramen. Controleer de dakgoot regelmatig op bladeren en vuil om verstoppingen te voorkomen.