Keuken

Barbecueën in de winter

By  | 

Wie gaat er nou barbecueën in de winter? Het zal je nog verbazen, het is nogal een opkomende trend! De bbq fever hoeft echt niet op te houden zodra de zomertijd weer plaatsgemaakt heeft voor de wintertijd … Ook als de zon zich nog maar amper laat zien – of zelfs als het sneeuwt – kan bbq-en een dikke hit zijn! Zorg wel dat je een en ander een beetje goed voorbereidt. We geven je hier graag een paar handige tips. Zo wordt jouw winterbarbecue een warme, aangename en smakelijke happening!

De standplaats van de bbq in de winter

Zorg dat de barbecue in elk geval uit de wind staat. Een gasbarbecue kan door een windvlaag gemakkelijk uitwaaien en bij kolen kan een vonkenregen ontstaan. Dat is absoluut niet wenselijk natuurlijk. Plaats de bbq nooit te dicht bij een houten schutting of schuurtje (dit geldt overigens ook in de zomer). Ook winterse neerslag kan de pret bederven; de barbecue koelt dan snel af of dooft zelfs helemaal. Een afdakje kan uitkomst bieden bij je winter BBQ. Let ook hier op de veiligheid.

De juiste kleding

Je moet het zelf natuurlijk niet koud krijgen als je staat te grillen. Kleed je voldoende warm aan en zorg dat ook je gasten wat dat betreft goed voorbereid zijn. Ook als het niet heel koud is, wordt het later op de avond fris en helemaal als je stilstaat koel je snel af. Handgemaakte lerenschorten zijn ook favoriet bij grillmasters tijdens een winterbarbecue. Tip: steek een of meerdere vuurkorven aan of plaats een heater. En ook warme drankjes helpen!

Extra tijd rekenen

In de winter is het buiten kouder dan in de zomer. Belangrijk om rekening mee te houden is dat de barbecue in een koude omgeving meer opwarmtijd nodig heeft om op de goede temperatuur te komen om het vlees te garen. De juiste temperatuur voor een bbq is circa 70 graden Celsius. Je kunt wel nagaan dat het langer duurt voordat deze temperatuur bereikt is bij een paar graden vorst. Reken op twee tot drie keer langer dan op een gemiddelde zomerse dag. Begin dus op tijd met aansteken en op temperatuur brengen.

Voldoende brandstof

Omdat het in de winter langer duurt om de barbecue op temperatuur te brengen, heb je vanzelfsprekend ook meer brandstof nodig. Zorg dus voor voldoende aanmaakblokjes, briketten en kolen. Of in het geval van een gasgestookte bbq voor genoeg gas(flessen).