Domotica

Dankzij slimme raamdecoratie genieten van de zon in huis

By  | 

Zonwering en raamdecoratie zijn niet hetzelfde, toch zijn er zeker overeenkomsten. Gordijnen kunnen dienen om licht van buiten niet binnen te laten komen, of om de privacy van de bewoners te verhogen. Wat zijn de redenen om raambekleding in te zetten als zonwering? En hoe kan slimme raamdecoratie je meer laten genieten van zon in huis? Dat en meer lees je op deze pagina.

Waarom gordijnen hangen?

Raamdecoratie is een onderdeel van de woning dat aanwezig is, maar niet de aandacht trekt. Je merkt het vooral als er géén gordijnen hangen. Laten we daarom eerst even raambekleding in het zonnetje zetten!

 • Je kunt er de privacy in huis mee verhogen door ‘s avonds de gordijnen te sluiten als het licht in de woning is ingeschakeld.
 • Met verduisterende gordijnen op de slaapkamer kun je van een betere nachtrust genieten omdat je geen last meer hebt van ‘lichtvervuiling’.
 • De kleuren en het patroon bepalen de sfeer in de ruimte wanneer ze gesloten zijn.
 • Lichte kleuren weerkaatsen het aanwezige licht waardoor de ruimte beter verlicht is zonder de noodzaak voor extra (felle) lampen.
 • Extra materiaal in de ruimte zorgt voor akoestische demping wat in een ruimte met weinig meubilair echo kan wegnemen.
 • Een extra laag tussen buiten en binnen verhoogt de thermische isolatie in de woning. Dit effect is afhankelijk van het type raamdecoratie.
 • Met geautomatiseerde ‘slimme’ raamdecoratie kun je ook bij afwezigheid of in noodsituaties de gordijnen openen of sluiten.

Dat zijn eigenlijk best veel redenen om gordijnen neer te hangen. Maar op deze pagina hebben we het met name over de invloed van raamdecoratie op zonlicht. Waarom is dit van belang?

Zonder zon geen leven

Als we niet om de zon heen zouden draaien zouden mensen niet op de aarde kunnen leven. De zon zorgt voor warmte maar ook voor een besef van tijd. De kleur van zonlicht verandert gedurende de dag wat invloed uitoefent op ons bioritme. Zo zijn we meer alert overdag door het blauwige witte licht en worden we moe als de kleur warm oranje wordt. Door kunstmatig licht voelen we deze natuurlijke processen niet altijd meer even goed, toch speelt de zon nog steeds een belangrijke rol in ons leven. Zonlicht stimuleert de productie van diverse vitaminen in ons lichaam om maar een voorbeeld te noemen.

De keerzijde van zonlicht

Toch is het niet alleen een kwestie van rozengeur en … zonneschijn? Als je te lang aan zonlicht wordt blootgesteld wordt de kans op huidkanker aanzienlijk hoger, in de zon kijken kan funest zijn voor de ogen en UV-straling kan jouw interieur vaal maken. Buiten kunnen we ons goed insmeren met zonnebrandcrème of in de schaduw gaan zitten, wat doen we binnen?

Afhankelijk van hoe jouw huis staat ten opzichte van de zon kan de woning flink opwarmen tijdens een zonnige zomerdag. Huizen in ons land zijn gebouwd om warmte te isoleren, niet om warmte buiten de deur te houden. Tijdens de hete zomers in de afgelopen jaren hebben we dit gevoeld. Extreem hoge temperaturen die ook na zonsondergang in huis blijven hangen. Met slimme raamdecoratie zal het binnen geen koelkast worden, je hebt wel veel meer controle over natuurlijk licht.

Hoe werkt slimme raamdecoratie?

Slimme gordijnen zoals de PoweredBlinds van Somfy kun je op verschillende manieren bedienen. Met een app, afstandsbediening, op een timer of met een lichtsensor. Deze gordijnen zijn weer te koppelen aan andere domotica apparaten zoals lampen die bij zonsondergang automatisch inschakelen. Een timer is praktisch, met een lichtsensor werkt het nog beter. In plaats van open en dicht in de ochtend en avond kun je de gordijnen ook laten sluiten als het bewolkt wordt. Of juist als er een zeer zonnige dag is met extreme hitte. De raamdecoratie werkt met een motor in de gordijnrails. Je kunt complete sets kopen of als uitbreiding op de bestaande gordijnen.

Waar moet je rekening mee houden?

Hier zijn vijf tips om meer te genieten van slimme raamdecoratie:

 1. Lichte kleuren reflecteren licht en kunnen opwarming binnen helpen te verminderen.
 2. Kies bij verduisterende gordijnen voor een type dat ook perfect aansluit bij de randen om de ruimte echt geheel te verduisteren.
 3. Plisségordijnen met dubbele laag bieden een hogere thermische isolatie dan met een enkele laag.
 4. Als de gordijnen geautomatiseerd zijn kan dit ook als inbraakpreventie werken omdat je woning er altijd bewoond uitziet.
 5. Zit je net lekker televisie te kijken en schijnt de zon fel binnen? Bedien de raamdecoratie vanaf de bank met je stem door deze te koppelen met een smart speaker en een TaHoma huisautomatisering systeem.

Geniet meer van de zon door de controle over natuurlijk licht te nemen met slimme raamdecoratie.