Verf

De juiste witte kleur voor uw muren

By  | 

Het is een kleine kunst op zich of beter gezegd een kwestie van kosten. Als het gaat om het schilderen van je eigen vier muren met een frisse en nieuwe laag witte verf, reken je vaak op een laag pitje. Het moet goedkoop zijn, de witte verf voor je eigen vier muren… gewoon goedkoop.

Sikkens verf  is bekend met dit probleem en vaak is het nodig om te discussiëren met de klant in wat de wensen zijn. Goedkoop is niet goed, want goedkoop betekent vaak veel meer werk en dus veel meer kleur. De slechte en dus ook goedkope kleur heeft zijn gebreken en dat neemt zijn wraak op de kosten voor het herhaaldelijk schilderen.

Nu rijst de vraag hoe een zeer gemotiveerde doe-het-zelver het verschil kan zien tussen goede verf en een goede prijs. De keuze van de witte verf lijkt overweldigend als je kijkt naar de schappen van een bouwmarkt, het is erg moeilijk om hier een overzicht te krijgen, omdat de prijs niet altijd een betrouwbaar criterium is.

Is goedkope muurverf altijd slecht?

Nee, witte en goedkope muurverf hoeft niet altijd slecht te zijn. Maar het is belangrijk om onder de rand van het deksel te kijken en te zien wat een hoogwaardige en misschien niet al te dure witte muurverf maakt. Het hangt allemaal af van de ingrediënten waarmee de witte muurverf is uitgerust en of deze speciale eigenschappen van de verf ook het gewenste doel dienen.

Welke ingrediënten een goede muurverf moet hebben en voor welk doel deze geschikt is, kan worden bepaald aan de hand van verschillende notities op het etiket.

Waar moet je op letten bij het kopen van muurverf?

Om er zeker van te zijn dat u alles goed doet bij de aankoop van hoogwaardige muurverf, wil Housefix u graag de volgende informatie geven.

Hoe belangrijk is de dekkracht van de muurverf

Elke wandkleur heeft een andere mate van ondoorzichtigheid. Opaciteit is verdeeld in verschillende “opaciteit klassen” van 1 tot 4. De nummer 1 staat voor de hoogste opaciteit. Het getal 4 staat voor de laagste opaciteit.

Voordeel van een hogere opaciteit: één laag is meestal voldoende. Als de dekkracht lager is, is het vaak nodig om twee keer of zelfs vaker te schilderen totdat de oude ondergrond niet meer zichtbaar is. Een goedkopere verf is dus niet echt goedkoper en is voldoende voor minder vierkante meters muur.

Vooral als de vorige ondergrond vlekken heeft of zelfs gekleurd is, kom je nergens met een lage opaciteit.

Een ander nadeel van een lage opaciteit: als je meerdere keren schildert, zitten er vaak strepen op de muur en moet je meer verf gebruiken.

Hoe belangrijk is de natte schuur klasse van de muurverf?

Hoe goed kan ik met een vochtig doekje vuil van mijn opgedroogde muur verwijderen? Dit wordt beantwoord door de natte schuur klasse van een verf, die is verdeeld in vijf klassen van 1 tot 5.

De nummer 1 staat voor de hoogste duurzaamheid en reinigbaarheid. Met een natte schuur klasse van 1 is het daarom eenvoudig om het vuil met een doek te verwijderen. Deze klasse omvat meestal hoogwaardige latexverven. In de meeste gevallen is niveau 2 al voldoende voor normaal gebruik. Vanaf dit niveau wordt een verf als “slijtvast” beschouwd. U kunt dus ook zonder problemen over de muur vegen. Echter, alleen de hoger geprijsde kwaliteitsverf bereikt deze klasse.

Hoe belangrijk is het glans niveau van de verf?

Hier hangt het af van de persoonlijke smaak. De glansgraad van een verf beschrijft het uiterlijk van een verf in gedroogde toestand. Het glans palet bestaat uit de volgende glansgraden:

  • Mat
  • Matt
  • zijden mat
  • Zijdeachtige glans
  • Glanzend
  • Hoogglans

De meest populaire glansgraden zijn “mat” zoals Sikkens Alphacryl Pure Mat SF en “zijdeglans”.

Welke kleur wordt gekozen hangt onder andere af van de vraag of de muur ook reinigbaar moet zijn. Glanzende kleuren zijn gemakkelijker te reinigen dan matte kleuren.

Hoe belangrijk is de witheid van de kleur?

Het is de mate van witheid die het verschil in kwaliteit van de kleuren laat zien. De witheid is de zuiverheid en uitstraling van de verf. Goedkopere producten gebruiken goedkope witte pigmenten en gebruiken meer vulstoffen. Bij hogere kwaliteit kleuren wordt gebruik gemaakt van hoge kwaliteit witte pigmenten. Dit is meestal te zien in het eindproduct: kleuren met een hogere graad van witheid glanzen meer en lijken zuiverder. Een goedkope kleur daarentegen maakt de muur wat grijsachtig – en een paar keer overschilderen maakt hem niet witter.

Hoe belangrijk is de “vloed” van de muurverf

Als de verf goed verdeeld is over de muur en gemakkelijk kan worden geschilderd, dan zeggen de schilders dat de verf een goede “vloei” heeft. De “overstroming” heeft een bijzonder effect op het bereik. Als een verf te stroperig en te dik is, krijg je minder vierkante meters geschilderd dan aangegeven. Daarom moet u speciale verven voor doe-het-zelvers kopen die al voorgemengd zijn en niet hoeven te worden uitgedund. Bij het verdunnen is het moeilijk om twee keer dezelfde consistentie te bereiken.

Wat maakt een hoge kwaliteit muurverf?

De beste verf voor een gewone muur voor een woonkamer ziet er zo uit:

  1. Opaciteit klasse 1,
  2. Natte slijtageklasse 2,
  3. Glansniveau: afhankelijk van de eisen