Keuken inspiratie

De revival van Delfts Blauw

By  | 

Iedereen heeft weleens gehoord van Delfts Blauwe tegeltjes en borden. Als je rondloopt op een rommelmarkt kom je veel van dit soort artikelen tegen. Het is bij deze producten van groot belang wat de herkomst is. Officieel mogen alleen de artikelen van de fabriek Royal Delft het predicaat Delfts Blauw voeren. Het gaat daarbij om een grote collectie, die onder anderen tulpenvazen, wandborden, serviezen, kaststellen, vazen en potten met deksel omvatten. Deze fabriek maakt nog steeds producten van dezelfde hoge kwaliteit. Als je zo’n stuk vindt heb je een heel bijzonder stuk aardewerk in handen. Je kunt de nieuwe producten van Royal Delft kopen bij de Dutch Gift Store.

Beroemde producten van Delfts Blauw aardewerk

Van oorsprong waren vooral de vazen van Royal Delft heel populair. Deze vazen zijn ontstaan in een periode waarin het in de mode kwam om bloemen in huis op een vaas te zetten. Vooral de tulpenvazen zijn daardoor erg beroemd geworden. Een ander product dat heel bekend is geworden is de serie Proud Mary. Dat is een lijn met beeldjes met de afbeelding van Mary II, de vrouw van stadhouder Willem III. Mary II was een enthousiaste verzamelaar van Delfts Blauw en is dus nu zelf een icoon geworden van het merk.

Handwerk

De vervaardiging van serviezen en vazen bij Royal Delft wordt nog steeds op dezelfde manier gedaan als vroeger. Het aardewerk wordt op de traditionele manier gebakken en door echte kunstenaars gedecoreerd. Het decoreren is handwerk, waarvoor de kunstenaars een lange training hebben moeten volgen. Ze moet in staat zijn om de decors van vroeger, zoals het schilderij Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, zo gedetailleerd mogelijk over te brengen op het servies en de vazen. Een kenmerk van de traditionele productiemethode is, dat de serviezen en vazen een ontzettend goede kwaliteit hebben.

Servies

In de latere perioden is er veel servies ontworpen door Royal Delft. Daarbij moet je denken aan bekers, allerlei soorten borden, gebaksbordjes, koffiekopjes, mokken voor thee, etc. Bij de Dutch Gift Store wordt Delfts Blauw Servies verkocht van drie grote merken: Royal Delft, &Klevering en Heinen. Het is uiteraard mogelijk om alle onderdelen van een servies los aan te schaffen en in de loop der jaren een compleet servies bij elkaar te sparen. Maar als je daar geen geduld voor hebt kun je ook besluiten om in één keer een compleet servies aan te schaffen. Er zijn serviezen voor 6 of 8 personen, zoals Blauw Bloesem Blauw en Blauw Vouw.