Raambekleding

Bediening van raambekleding via je smartphone

By  | 

Als je twijfelt of elektrische raamdecoratie past binnen jouw woning, of als je niet precies weet hoe je met jouw nieuwe automatische raambekleding moet beginnen, dan moet je zeker deze pagina lezen! Met alle smart home mogelijkheden kan het lastig worden om de juiste keuzes te maken. Gelukkig kun je de gordijnen eenvoudig bedienen met je smartphone, hoe dit werkt leggen we hier uit.

Eenvoudig jouw raambekleding bedienen

In een smart home zou alles eenvoudig en automatisch moeten werken, waarom kost het dan zoveel moeite om heel simpele taken uit te voeren? Als je drie handelingen méér moet verrichten om een lamp in te schakelen, dan begrijpen we heel goed dat je niet de voordelen van ‘smart living’ ziet. Een harde waarheid bij huisautomatisering is dat je eerst zelf wat zaken moet instellen. Je kunt daarom het beste jouw slimme huis per onderdeel instellen en dan weer een beetje uitbreiden. Er zijn namelijk zoveel koppelingen mogelijk dat je door de digitale bomen het digitale bos niet meer kunt zien.

Het Franse bedrijf Somfy levert allerlei smart home apparaten waaronder rookmelders, IP camera’s en garagedeuropeners. Met het TaHoma systeem kun je niet alleen deze maar ook apparaten van andere fabrikanten met elkaar verbinden. Denk aan een Honeywell zelflerende thermostaat, Philips Hue lampen of de Google Assistant. Ook PoweredBlinds kunnen toegevoegd worden aan het centrale netwerk. Laten we eerst eens bekijken hoe deze slimme raambekleding werkt met de standaard app.

Raambekleding bedienen via je smartphone

Door eerst per toepassing te kijken en deze later te koppelen aan de rest van jouw smart home begrijp je beter hoe ieder stukje van de puzzel werkt. Een app voor het bedienen van elektrische raamdecoratie is veel eenvoudiger dan Google Home of Apple HomeKit omdat één apparaat veel minder mogelijkheden biedt. En dat is goed om het overzicht te behouden. Hier zijn de vier basis situaties:

1. Thuis

Op basis van jouw gedrag en leefpatroon kun je de gordijnen laten openen of sluiten. Zo zijn er steeds meer gebruikers die geen gebruik meer maken van een alarmklok maar de gordijnen op de slaapkamer laten openen in de ochtend. Maakt dit geen lawaai dan? Nee hoor, want er is namelijk een instelling om het gordijn langzaam te laten bewegen. Daarnaast maakt Somfy ook een gordijnrails die heel stil is. Je wordt dan wakker door het natuurlijke licht wat je meer energie zal geven.

2. Niet thuis

Wat moet er gebeuren als je niet thuis bent? Wil je de gordijnen open laten staan, laten sluiten of op specifieke tijden openen of sluiten? Als je bijvoorbeeld moet overwerken of in de winterperiode na zonsondergang pas thuiskomt, dan wil je graag dat de gordijnen al dicht zijn. Als je zeer vroeg van huis gaat, dan wil je misschien de gordijnen een uurtje later pas laten openen. Je kunt hier een scenario voor instellen die alleen van toepassing is wanneer je niet thuis bent.

3. Op vakantie

Onder ‘niet thuis’ verstaan we in de meeste gevallen werken, boodschappen doen, uitgaan en dat soort zaken. Een vakantie betekent meerdere dagen achtereen afwezig zijn. Als je de gordijnen de hele dag open of gesloten laat, dan is dit een duidelijk teken van afwezigheid. Dit is voor inbrekers een mooie gelegenheid om even langs te komen.

Als je in de zomervakantie op pad gaat dan wil je niet dat de zon jouw interieur verkleurt door de UV-straling, of dat de woning gloeiend heet wordt. Met een vakantie scenario kun je ook hier weer je eigen voorkeursinstellingen bepalen. Dit kan op basis van ‘set & forget’, je kunt ook vanaf jouw vakantiebestemming even de status van jouw raambekleding controleren. Soms wil je de zon juist buiten houden, dan kies je natuurlijk voor zonverduisterende gordijnen.

4. Nu even niet

Er zijn ook situaties dat je even geen zin hebt in ‘slim wonen’. Dan is het ook prettig als je de automatische instellingen kunt uitschakelen om het heft in eigen hand te nemen. Een smart home moet je helpen, niet in de weg zitten. Soms is de beste knop op een apparaat de ‘uit’ knop, dit geldt ook voor apps op je smartphone of tablet.