Tuin ideeën

Hoe creëer je een tuin met veel kleur?

By  | 

We geven je hier een paar tips voor mooie bloeiers. Je kunt bloembollen poten van half september tot half december. Dus je kunt in principe meteen aan de slag!

Kleur en fleur in pot of tuin

Bloembollen plant je in het najaar zodat je in het voorjaar volop kunt genieten van fleur en geur van de bloeiende bloembollen. En je hoeft echt geen groene vingers te hebben, want het is heel eenvoudig. Het maakt ook niet uit of je een grote tuin hebt of een terras of een balkon. Bloembollen kun je in de volle grond stoppen, maar ook in potten of manden en sommige soorten gaan binnen net zo goed als buiten. Met bloembollen kun je in hetzelfde stukje grond, achter elkaar bollen tot bloei laten komen.

Krokus in het prille voorjaar

Je hebt de vroegbloeiers zoals het sneeuwklokje, de narcis en de krokus. Hierbij is vooral de laatste interessant als je van kleur houdt. Krokussen blijven laag en zijn er onder meer in blauw, paars, geel, oranje en ook dubbelkleurig. De krokussen bloeien ongeveer van februari tot maart.

Allium in voorjaar – zomer

Wat verderop in het voorjaar, in mei, bloeien onder meer de Allium bollen (sierui). Deze sierplant kan 60 cm en hoger worden en geeft prachtige bolvormige bloemen met allemaal kleine bloempjes op een lange, dunne steel. Deze tuinplant is niet kieskeurig en voelt zich thuis in de volle schaduw tot in de volle zon. De sierui is verkrijgbaar in diverse rood- en rozetinten en ook in blauw en wit. Van deze prachtplant heb je tot en met juli plezier.

Wissel lekker af

Met het planten van bloembollen kun je ook rekening houden met de bloeitijd en de standplaats. Sommige bloemen en planten houden van de volle zon, andere meer van (half)schaduw. Maar je kunt bijvoorbeeld ook variëren met de hoogte en met de kleur. Zo kun je in de tuin zorgen voor speelse en afwisselende borders waarin altijd iets staat te bloeien.

Bijen en vlinders

Tot slot. Iets waar je ook nog rekening mee kunt houden bij het kopen van bloembollen, is of een bloemsoort bijen en/of vlinders aantrekt. Dit kun je vaak terugvinden bij de specificaties op de verpakking.