Klassiek interieur

Hoe onderhoud je je lederen meubels?

By  | 

Het soort leer en de mate van het gebruik van je bank bepalen de levensduur. Gelukkig kun je de levensduur verlengen door meubels goed te onderhouden. Je wilt natuurlijk dat die leren hoekbank of leren fauteuil er lang mooi uit blijft zien. Er zijn twee soorten leer. Zo heb je kunstleer en echt leer zoals koeienleer. Kunstleer oogt lang zo zacht en mooi niet als echt leer. Echt leer kan bovendien uitdrogen als je het te vaak afneemt met teveel water. Leer is heel natuurlijk. Het is elegant en tijdloos in het gebruik van het wooninterieur. Zowel klassieke als moderne woonstijlen komen goed tot hun recht met chique leren meubels.

Uniek natuurproduct

Leer kan ook oneffenheden hebben omdat de huid van het dier gedurende zijn leven nogal wat te verduren heeft gehad. Zo kun je littekentjes zien en afdrukken van insectenbeten. Synthetisch leer (kunstleer) heeft deze oneffenheden niet. Daardoor zie je direct het verschil tussen echt en nepleer. Echt leer zal in het begin nog mooi en strak zijn. Op ten duur ontstaan er nerven en kreukels. Het leer wordt soepeler, maar blijft altijd mooi. Het zijn de natuurlijke eigenschappen van leer. Bovendien blijft het zitcomfort van echt leer altijd goed. Wil je een leren fauteuil kopen? Kijk dan welke het beste bij je droominterieur past.

Onderhouden van leer

Leer van goede kwaliteit heeft een bepaalde beschermlaag. Je kunt het leer dan ook met een vochtige doek of spons reinigen. Vlekken kun je makkelijk verwijderen uit leer. Dit in tegenstelling tot meubels van stof waar vuil snel intrekt. Kraanwater bevat veel kalk. Daarom is het beter om leer te reinigen met gestileerd water. Vermijd synthetische zeep en ander agressief reinigingsmiddel. Dit kan namelijk het leer aantasten. Ook zijn er speciale onderhoudssetjes voor leer te koop. Deze bestaan uit reinigingsmiddel en crème. Het leer droogt met deze middelen minder snel uit en zal het natuurlijke uiterlijk voor zeer lange tijd vasthouden. Kijk uit met spijkerbroeken. Lichte leren bekleding kan worden aangetast door verf van natte jeans. Het is echter wel moeilijk om deze verf eruit te krijgen.

Interieurinspiratie met leer

Leer is robuust en een tikkeltje stoer. Leer is in veel kleursoorten te koop. Zo heb je zwart leer, (donker)blauw leer, bruin leer, koeienleer, licht beige leer en antraciet leer. Antraciet is een veel gebruikte moderne en elegante kleur in strakke woonstijlen. Hou je van natuur? Koop dan bijvoorbeeld behang met botanische prints in combinatie met andere natuurlijke objecten voor in huis. We zien in huizen van nu veel botanische aspecten en vormen uit de natuur terugkomen. Denk hierbij aan tafels van boomstammen, veel hout, planten, riet, bloemmotieven, bamboe, leer en behang met natuurlijke prints. Ook natuurkleuren als beige, oranje, bruin, groen en blauw komen veel terug.