Vloer inspiratie

Hoe onderhoud je vloeren het beste?

By  | 

Het goed onderhouden van je vloer kan een groot voordeel betekenen voor je portemonnee. Door je vloeren regelmatig goed te reinigen en dagelijks te onderhouden krijg je jarenlang plezier van je vloer. Hierdoor bescherm je niet alleen je investering, maar ook de sfeer in je huis. Van eenvoudige tips tot slimme schoonmaakoplossingen, leer hoe je de beste zorg verleent aan je vloer.

Parket

Natuurlijke vijanden van een parketvloer zijn extreme vochtigheid, temperatuur en direct zonlicht. In het bijzonder kan intens zonlicht bijdragen aan het kieren en het mogelijk vervormen van planken (waarbij de randen van de vloerplaat hoger zijn dan de middelste). Zonlicht kan ook de kleurtonen en het verdonkingsproces van bepaalde vloerafwerkingen versnellen. Gordijnen, jaloezieën, terrasoverkappingen en zonneschermen die zonlicht filteren, kunnen dit proces effectief vertragen.

Aanvullende strategieën die je kunt toepassen bij de zorg voor je parketvloer, zijn onder meer het gebruik van een goede parketreiniger die je vloer beschermt tegen vuil en vet en het hout voedt. Denk er ook aan om gemorste vloeistoffen onmiddelijk op te ruimen, om vloerbeschermers op meubelpoten te plaatsen en om de nagels van je huisdier te knippen.

Laminaat

Met een goede laminaat reiniger zijn laminaatvloeren over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan parketvloeren. Een goede reiniger laat geen strepen na, werkt antistatisch en geeft je laminaat glans. Maar er zijn een aantal dingen die de afwerking van laminaat in gevaar kunnen brengen.

Zo kan zand of gruis via de schoenen in huis worden gebracht. Deze kleine deeltjes werken als schuurpapier en kunnen lelijke krassen veroorzaken. Het plaatsen van matten aan je binnen- en buitendeuren, kunnen het binnendringen van steengruis en zand in je huis effectief verminderen (evenals het uittrekken van je schoenen voordat je binnengaat). Heb je laminaatvloeren in een drukbezocht gebied zoals je keuken dan zijn vloerkleden bijzonder gunstig voor het onderhoud van je laminaatvloer.

Tegelvloeren

Als je stenen tegels hebt, zijn er specifieke reinigings- en afdichtingsproducten om de verzorging en het onderhoud van je vloer te vergemakkelijken. Gebruik de HG glansherstellende tegelreiniger om de glans en frisheid van je tegels terug te brengen, of gebruik de HG tegelreiniger voor regelmatig onderhoud. Je zult niet teleurgesteld zijn. Voor die hardnekkige vlekken op je tegels, probeer de HG vlekverwijderaar om de vlek effectief en efficiënt te verwijderen.