Raambekleding

Kunststof kozijnen met de uitstraling van hout

By  | 

Veel zaken op het gebied van woningbouw hebben een enorme ontwikkeling meegemaakt. Dat geldt zeker ook voor kunststof kozijnen. Vroeger viel het gelijk op als een huis kunststof kozijnen had in plaats van houten kozijnen. Maar vandaag de dag is dat absoluut niet meer het geval. Als uw huis nieuwe kozijnen nodig heeft, onderzoek dan zeker de mogelijkheid van kunststof kozijnen. Ook als uw voorkeur naar houten kozijnen uitgaat. Sterker nog: juist als uw voorkeur naar hout uitgaat. Kunststof kozijnen met houtlook zijn namelijk niet meer te onderscheiden van echte houten kozijnen. Dat heeft niet alleen te maken met de houtnerf, maar ook met de verbinding.

Kunststof in vergelijking met hout

In vergelijking met houten kozijnen hebben kunststof kozijnen veel voordelen. Kunststof kozijnen passen bij iedere woonstijl, gaan enorm lang mee, zijn inbraakwerend, energiezuinig, geluidwerend, onderhoudsarm en zijn volledig recyclebaar. Alleen al daarom kiezen veel mensen tegenwoordig voor kunststof kozijnen. Maar misschien behoort u tot de groep mensen die toch niets anders wil dan houten kozijnen? En neemt u het onderhoud en het schilderwerk op de koop toe? Dat kan natuurlijk. Maar wist u dat er ook kunststof kozijnen zijn die vrijwel niet meer van houten kozijnen zijn te onderscheiden? Deze kozijnen hebben de uitstraling van houten kozijnen, maar dan met de voordelen van kunststof kozijnen.

Wat is houtlook?

De naam zegt het natuurlijk al. Kunststof kozijnen met houtlook zien eruit als houten kozijnen. Dat heeft te maken met de afwerking met een folie met houtnerfstructuur. Er zijn verschillende soorten houtnerf te onderscheiden. De echtheid van de houtnerf heeft te maken met de volgende zaken: diepte van de nerf, de hoeveelheid nerven, de richting van de nerf, een mooie verdeling van de nerf en tot slot de ‘glooiing’ van de nerf, waardoor het op dezelfde manier glanst als geschilderd hout. Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van kunststof kozijnen met houtlook? Dan is het handig om te weten dat de diepte van de kunststof houtnerven net zo diep moeten zijn als die van echt hout. Let er dus op dat de nerf wisselend is, niet te diep en niet te ondiep. Al met al zijn er dus best wat zaken waar u op moet letten bij de aanschaf van houtlook kunststof kozijnen. Het is in ieder geval altijd handig om te vergelijken. Er zijn namelijk hele verschillende kwaliteiten van kunststof kozijnen met houtnerf op de markt. Goedkopere varianten lijken veel minder op echt hout dan kwalitatieve kozijnen. U kunt dus het beste naar een betrouwbare leverancier gaan die is aangesloten bij de VKG, de brancheorganisatie voor kunststof kozijnen.

De Woodline-verbinding

Om de uitstraling van hout te verkrijgen, is behalve de houtnerf, nóg een factor heel belangrijk. Dat is namelijk de verbinding. Bij ‘normale’ kunststof kozijnen worden de hoeken meestal verstek gezaagd. Terwijl houten kozijnen meestal een rechte verbinding hebben. Dus zelfs bij kunststof kozijnen met houtlook verraadden de hoeken voorheen toch dat het om kunststof kozijnen ging. Dankzij de Woodline-verbinding is daar verandering in gekomen. Dit is namelijk dezelfde ‘haakse’ verbinding als bij houten kozijnen gebruikelijk is; de onderdelen staan recht op elkaar. Daardoor zijn kunststof kozijnen niet meer van hout te onderscheiden.

Zijn er nadelen aan kunststof kozijnen met houtnerf?

Kunststof kozijnen met houtnerf hebben geen nadelen. Ze zijn hetzelfde van kwaliteit als gladde kunststof kozijnen. Ze gaan even lang mee en beschikken over precies dezelfde voordelen. U heeft dus alle voordelen van kunststof. Plus de karakteristieke en sfeervolle uitstraling van houten kozijnen.