Bed inspiratie

Wat is het beste materiaal voor een dekbedovertrek?

By  | 

Ben je toe aan een nieuw dekbedovertrek, maar weet je nog niet precies wat te kiezen? Er zijn talloze kleuren, patronen en materialen waar je een keuze uit kunt maken. De opdruk van je overtrek is bepalend voor de sfeer in je kamer. Zeker omdat je dekbedovertrek een groot oppervlak van je slaapkamer betreft. De kleur en de look ervan zijn vaak de eerste zaken waar je naar kijkt. Maar vergeet ook het materiaal van je dekbedovertrek niet. Dit is heel bepalend voor je slaapcomfort. Lees hieronder over de verschillende materialen en eigenschappen. Wat past bij jou?

Katoen dekbedovertrek

Een katoenen dekbedovertrek wordt gemaakt van geweven katoen: een natuurlijk product. Kenmerkend is dat het goed vocht op kan nemen en dat het zacht aanvoelt. Daardoor is dit materiaal zeer geschikt voor de zomer of als je ‘s nachts wat meer transpireert.

Microvezel dekbedovertrek

Een alternatief is microvezel. Dit is een synthetisch product. Het voordeel hiervan is dat het wat goedkoper is dan andere materialen. Daarnaast is het vaak strijkvrij, wat weer werk scheelt. Deze stof voelt verder soepel en zacht aan. Daarbij is het geschikt als anti-allergeen overtrek. Vergeleken met katoen, is dit materiaal minder fijn voor de snel transpirerende slaper omdat de vochtafvoer wat minder is.

Satijn dekbedovertrek

Satijn kenmerkt zich vooral door de gladheid en de glans. Het wordt gemaakt van katoen, polyester of een combinatie daarvan. Afhankelijk van of je op zoek bent naar een natuurlijk materiaal of niet, kun je hier dus op letten. Door een speciale weeftechniek voelt het dekbed zijdezacht aan. Een dekbedovertrek van satijn ziet er chique uit en geeft je slaapkamer een sensueel tintje.

Flanel dekbedovertrek

Flanel is, net als satijn, gemaakt middels een speciale weeftechniek. Het is extra dik geweven en daarna geruwd. Flanel voelt wat wollig aan en is daarmee perfect voor de koudere seizoenen. Zeer geschikt voor de koukleum, in ieder geval! Het basismateriaal bepaalt de mate van vochtafvoer. 100% katoen flanel voert vocht bijvoorbeeld wat beter af dan andere samenstellingen.

Linnen dekbedovertrek

Als je kiest voor een linnen dekbedovertrek, is dit een duurzame keuze. De stof is namelijk geschikt voor alle seizoenen en gaat lang mee. In de winter houdt het warmte goed vast en in de zomer is het geschikt omdat het juist ademt en koelte geeft. Hoe langer je het gebruikt, hoe sterker en zachter het wordt. Daarnaast geeft het je kamer een frisse look en voelt het licht aan.

Het dekbed en het dekbedovertrek

Het kiezen van een overtrek is een persoonlijke keuze. Je budget speelt hierbij een rol. Een dekbedovertrek van microvezel is bijvoorbeeld geschikter voor de kleine beurs. Daarnaast is het belangrijk te weten voor welk(e) seizoen(en) je het koopt en of je een koukleum bent of juist snel zweet. Een andere bepalende factor is of je voor een natuurlijk product wilt kiezen en of het overtrek duurzaam moet zijn of niet.

Voor je slaapcomfort is echter niet alleen het dekbedovertrek van belang. Ook het dekbed is een bepalende factor. Als je bijvoorbeeld veel transpireert en het dekbed niet goed vocht afvoert, dan gaat een overtrek dat niet oplossen. Check dus ook of je dekbed wel passend is voor je slaapbehoeftes