Woonkamer inspiratie

Moet je een bouwkundige keuring uitvoeren bij nieuwbouw?

By  | 

Er komt heel wat bij kijken als je een woning laat bouwen. Er zijn aardig wat stappen gezet van het eerste contact met de architect totdat jij de drempel van je nieuwbouwwoning overstapt. Vaak heb je zelf geen verstand van het bouwproces en daarom is het lastig te beoordelen of de kwaliteit die jij verwacht ook daadwerkelijk geleverd wordt. Een bouwtechnische keuring helpt je om wél dat kwalitatieve oordeel te kunnen vellen. Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is een bouwkundige keuring zelfs verplicht. Wij vertellen je alles over een bouwkundige keuring en wat voor voordelen dit oplevert.

Wat is een bouwtechnische keuring?
Bij een bouwkundige keuring wordt je nieuwbouwhuis aan een uitgebreide controle onderworpen. De controleur gaat bij de keuring na of je woning voldoet aan de plannen die van tevoren zijn opgesteld. Vaak is er met de kwaliteit van de woning niets mis, maar kan tijdens de bouw schade zijn ontstaan. De controle richt zich dan ook op de algemene afwerking, eventuele bouwkundige gebreken en of meer- of minderwerk is uitgevoerd zoals is afgesproken. Er wordt verslag gedaan van de bevindingen in een bouwkundig rapport.

Het bouwkundig rapport
In het bouwkundig rapport doet de bouwkundige verslag van zijn bevindingen. Hier vind je ook foto’s van eventuele mankementen en een kostenindicatie voor reparaties. Ook staat in het rapport een indicatie van de kosten van onderhoud voor de komende vijf jaar. Zo heb je een handig naslagwerk voor de toekomst. Bovendien heb je bewijsmateriaal op papier dat gebaseerd is op harde feiten. Zo heb je een goede onderhandelingspositie als je woning niet is opgeleverd zoals afgesproken.

De voordelen van een bouwkundige keuring
Het kopen van een huis is een fikse investering. Voor de meeste mensen zelfs de grootste investering die ze in hun leven doen. Je wilt voorkomen dat je met financiële verrassingen geconfronteerd wordt, omdat er na de aankoop problemen ontstaan aan je huis. Door het uitvoeren van zo’n keuring kom je niet voor verrassingen te staan. Eventuele fouten die gemaakt zijn tijdens de bouw komen bij de bouwkundige keuring naar boven. Jij kunt daarna zorgeloos genieten van je nieuwe woning.