Wooninspiratie

Nieuwe woning gekocht? Lees alles over wat daarbij komt kijken

By  | 

De hypotheek is rond, er is geen reden om aanspraak te maken op de ontbindende voorwaarden. De eindinspectie heeft geen gebreken opgeleverd zodat de notaris eindelijk alles definitief kan maken. Het overdragen van de sleutels is een bijzonder moment, toch is het traject nog niet voorbij. Hier zijn de voornaamste zaken die komen kijken bij een nieuw huis kopen.

Verschil tussen nieuwbouw en bestaande koopwoning

Bij nieuwbouw is er sprake van een pand dat niet eerder bewoond is geweest. Dit heeft als voordeel dat de eerste bewoner met een schone lei kan beginnen. Dit betekent wel dat er niets overgenomen wordt, alles moet nieuw worden aangeschaft of geplaatst. Bepaal op dit moment of er nog stroomgroepen bij moeten komen of dat er ergens aanpassingen nodig zijn. Zeker met het oog op huisautomatisering is het mogelijk dat er kabelgoten gefreesd moeten worden, hoe staat het eigenlijk met de woningisolatie? Het pand is nieuw, dit zal gepaard gaan met kinderziekten waar de eerste eigenaar mee gepresenteerd wordt.

Bij een bestaande koopwoning kan de koper kiezen welke zaken worden overgenomen, ook bij herstel en reparatie moeten er afwegingen gemaakt worden. Lag de koopsom lager door gebreken te accepteren? Dan zullen deze toch opgelost moeten worden alvorens definitief over te huizen. Het is in sommige gevallen mogelijk om de sleutels voor het tekenen van de notariële aktes te ontvangen. Hiervoor zal dan wel een sleutelverklaring voor opgesteld moeten worden waarin wordt bepaald waar de verantwoordelijkheden liggen.

Snel verhuizen dankzij professionele hulp

Wat zijn de kosten voor een verhuisservice? Naast de prijs is ook de service van belang. Vraag eerst een vrijblijvende offerte aan en bekijk per kostenpost welk voordeel het oplevert. Zo is een verhuislift huren zeker geen overbodige luxe, dit kan bij een verhuizing enorm veel tijd besparen. Is het mogelijk om een verhuislift te huren en deze zelf te bedienen? Dit hangt af van het model. Er zijn namelijk modellen die los op de stoep komen te staan of op een aanhanger. Er zullen diverse zware objecten gehesen worden, dit moet veilig en verantwoord gebeuren. Zelf sjouwen is soms mogelijk, al is het zeker niet altijd aan te bevelen om deze klus zelf te klaren.

Zijn de kosten voor een verhuisbedrijf te verrekenen?

De kosten voor de verhuizing mogen niet in de hypotheek worden opgenomen, er zijn wel enkele opties om de verhuiskosten te verlagen. Zo is het mogelijk om een lening af te sluiten voor de verhuizing. Deze lening mag afgetrokken worden in box 3 van het aangiftebiljet wat voordeel kan opleveren. Daarnaast is het ook mogelijk dat de werkgever een verhuiskostenvergoeding ter beschikking stelt. U moet hier zelf wel om vragen.

Regel alle abonnementen en contracten op tijd

Gas, licht en water vergeten de meeste mensen niet om te regelen. Telecom dienstverleners vergelijken is ook niet zo ingewikkeld, let wel op de datum van verhuizing. Wellicht kan een ontvanger of router met zelf installeren op het oude adres geleverd worden. De post doorsturen behoort ook tot de standaard handelingen, toch hebben huishoudens steeds meer abonnementen lopen waar ze niet altijd bij stilstaan. HelloFresh of Marley Spoon voor maaltijden bijvoorbeeld, boodschappen van de Jumbo of Albert Heijn, en weten ze bij Bol.com en Amazon.nl dat je verhuisd bent? Webshop bestelprocedures zijn zo eenvoudig dat u wellicht vergeet het bezorgadres aan te passen. Zo kunnen er nog maandenlang AliExpress pakjes op het oude adres bezorgd worden!

Er komt veel kijken bij een verhuizing. Maak een takenlijst en vink iedere taak af. Dit voorkomt stress en paniek op het ‘moment suprême’ en het kan kosten of zelfs boetes besparen.