Wooninspiratie

Onmiddellijke inkt van HP – Het inktabonnement voor thuis

By  | 

Onlangs kwam ik de HP inkt service Instant Ink in het nieuws en daarom willen we hier hier verslag van doen, omdat ik nog niet op een soortgelijke service ben gestuit. HP’s reclame belooft goed te klinken: tot 50% besparing op de gebruikelijke inktkosten, dat is een behoorlijke aankondiging.

Bovendien hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het inktniveau, als u een navulling nodig heeft, is deze al onderweg. Alles automatisch, natuurlijk, zonder dat de klant een vinger hoeft op te steken. In plaats daarvan zorgt de printer hiervoor door de hoeveelheid benodigde inkt te analyseren en vervolgens tijdig een vervangende cartridge te bestellen via het internet. Helaas ontstaat hier het eerste probleem: de printer heeft niet alleen een permanente internetverbinding nodig, maar eist die zelfs. De reden hiervoor is vrij eenvoudig, Instant Ink werkt een beetje als een mobiele telefoontarief met inclusieve minuten. U kiest voor 50, 100 of 300 pagina’s en betaalt een vast bedrag van 2,99 euro, 4,99 euro of 9,99 euro. Wie heeft er toch nog wat meer nodig, die voor één euro extra contingent kan boeken. Degenen die minder pagina’s per maand nodig hebben dan geboekt, kunnen deze pagina’s verzamelen tot het aantal pagina’s dat in het tarief per maand is voorzien.

Om alles goed te laten functioneren en om HP altijd het actuele overzicht te geven, moet er juist daarom een permanente internetverbinding zijn, waartoe de klant zich ook moet verbinden bij het afsluiten van het contract. Als bijvoorbeeld de verbinding met het internet wordt verwijderd en het printen lokaal via USB gebeurt, wordt de Instant Ink cartridge gedeactiveerd en kan deze alleen via het HP Support Center opnieuw worden geactiveerd.

Naast de inktniveaus en het aantal pagina’s verzamelt HP ook nog een aantal andere gegevens, volgens c’t, waaronder het type documenten dat wordt afgedrukt (bijvoorbeeld Word, PDF, JPEG of vergelijkbaar) of het type apparaat van waaruit de opdrachten worden verzonden. Gevoelige gebruikers die zich zorgen maken over de privacy van gegevens moeten hier eerder twee keer kijken.

Instant-Ink-cartridge: het hart van de service

Overigens is de bovengenoemde Instant Ink cartridge het hart van het Instant Ink programma. U moet deze registratiekaart kopen bij een HP-dealer, aangezien de service op dit moment nog in de proeffase verkeert. Als u geen dealer bij u in de buurt kunt vinden, kunt u de cartridge per post laten opsturen. Maar eerst moet u controleren of uw printer überhaupt werkt met de Instant-Ink service. Momenteel worden de printers van de HP ENVY 4500, 5530, 5640, 7640-serie, de printers van de HP Officejet 4630 en 5740-serie en de modellen van de HP Officejet Pro 6830, 8610 en 8620-serie ondersteund. Een actueel overzicht is te vinden op: https://instantink.hpconnected.com/de/de

Voor wie is Instant Ink de moeite waard?

Maar voor wie is de HP Instant Ink dienst de moeite waard? In principe ligt het voor de hand, aangezien u alleen wordt afgerekend op het aantal pagina’s en niet op het aantal zwarte of kleurenafdrukken, zullen degenen die hun geboekte quota bijna elke maand gebruiken en liever foto’s op papier afdrukken, het meeste voordeel hebben. Aan de andere kant is het minder de moeite waard voor gebruikers die ook volledig gebruik maken van hun quota, maar alleen zwart-wit kopieën met weinig tekst afdrukken.

Al met al is Instant Ink een zeer interessante service voor iedereen die regelmatig print. Maar of je er nu echt geld mee bespaart en er geen geld bovenop legt, moet iedereen berekenen op basis van zijn of haar eigen druk behoefte.