Tuin ideeën

Sfeervolle tuinverlichting voor elke tuin

By  | 

Onze tuin wordt steeds vaker gezien als een verlengstuk van onze woning. Bij goed weer brengen we graag en vaak veel tijd buiten door en dan is het fijn dat het in de tuin net zo comfortabel vertoeven is als binnenshuis. Sfeer in de tuin aanbrengen kan uiteraard met planten en bijvoorbeeld een vijver, maar tuinverlichting mag zeker niet ontbreken om een sfeervolle tuin te creëren. Tuinverlichting kan daarnaast ook in de wintertijd zorgen voor sfeer in de tuin en extra veiligheid voor uzelf.

Tips voor buitenverlichting

Tuinverlichting plaatsen vergt wel wat inlevingsvermogen. U wilt uw tuin immers zo sfeervol mogelijk verlicht hebben zonder dat het verblindend werkt. Een overbelichte tuin is verre van sfeervol. Probeer juist die plekken te verlichten die u mooi vindt en ook wat donkere plekken in de tuin te maken zodat de tuin sfeer krijgt. Vooral bij het plaatsen van tuinspots en grondspots moet er rekening worden gehouden met een verblindend effect. Tuinlampen die een opalen (witte) beglazing hebben geven een zacht licht dat niet snel verblindend werkt. Hetzelfde geldt voor lichtspots die hoog zijn gemonteerd. Grondspots worden vaak gebruikt om de richting van het looppad door de tuin of naar de voordeur te verlichten. Ook rond een vijver kunnen deze zeer sfeervol zijn.

Lichtbron van buitenverlichting

Om uw tuin sfeervol te kunnen verlichten is het ook noodzakelijk dat u rekening houdt met de lichtbron van de buitenverlichting. Wit licht is modern en eigentijds, geel licht oogt eerder warm en romantisch. Ledlampen met de traditionele gloeilamp vormen stralen rondom licht uit. De led spots kunnen zorgen voor een krachtige en gelijkmatige lichtbundel maar ook voor een brede en verwaaide lichtbundel. Het is dus belangrijk te bedenken welk effect u wil bereiken en welke plaatsen in de tuin u specifiek wil uitlichten. Tuinverlichting brandt vaak ongemerkt meerdere uren per dag. Ledverlichting is dan zeer geschikt. Door ook nog gebruik te maken van solar lampen kunt u het stroomverbruik zelfs tot 0 reduceren. Bij https://nlshop.se.com/ vindt u veel verschillende soorten buitenverlichting en tevens stopcontacten voor buiten gebruik.

Buitenverlichting en elektriciteit

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van elektriciteit voor de buitenverlichting dient u rekening te houden met wat veiligheidseisen. Plaats stopcontacten buiten dan ook altijd minimaal 30 centimeter vanaf de grond. Hiermee voorkomt u dat er bij hevige regenval water in het stopcontact terecht komt. Daarnaast moet een stopcontact buiten altijd voorzien zijn van aardlek beveiliging.