Wooninspiratie

Snel en eenvoudig een nieuwe woning vinden

By  | 

Een geschikte woning zoeken kan op verschillende manieren. Hoe je dat doet en hoe snel je die woning vindt, hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Een woning zoeken doe je op basis van woonwensen – wil je een etagewoning huren of een boerderijtje kopen? Het hangt natuurlijk ook af van wat je te besteden hebt, of je alleen bent of met een groot gezin of iets daartussenin. Heb je haast of heb je tijd om kritisch te zijn en te wachten op het perfecte huis en zoek je tijdelijke woonruimte of iets permanents? Ook niet onbelangrijk is het woningaanbod in Nederland in de plaats of de omgeving waar je wilt gaan wonen. Met de volgende tips kun je in ieder geval snel een woning zoeken.

Een woning huren of kopen?

Zoek je een huurwoning of wil je graag iets kopen? Kopen is natuurlijk in principe een investering ‘voor later’, maar brengt ook een aantal terugkerende kosten met zich mee wat betreft onderhoud bijvoorbeeld. We hebben het afgelopen decennium ook kunnen zien hoe grillig de woningmarkt kan zijn en dat er dus ook zeker risico’s zijn voor de (verkoop)waarde van je huis en de hoogte van de hypotheekrente.

Een huurwoning wordt niet van jezelf; de huur die je betaalt is dus geen investering. Maar je komt nooit voor grote onderhoudskosten te staan en je kunt afhankelijk van je inkomen en het huurbedrag huursubsidie aanvragen (mits je een eigen opgang hebt). En als nalatenschap voor jou niet aan de orde is en je wilt nergens (aan) vast zitten, kan een woning huren een heel logische keus zijn.

Zoeken naar een huurwoning

Woningcorporaties – Als je woonruimte wilt huren is je inschrijven bij de woningcorporatie(s) in de regio waar je woonruimte zoekt verstandig. Inschrijven kost vaak maar een klein bedrag per jaar en ook als je al een woning hebt, kun je punten opbouwen. Je kunt je altijd bij verschillende corporaties inschrijven. Sommige woningcorporaties bieden ook huurwoningen aan die direct te huur zijn (dus zonder inschrijfpunten).

Woningwebsites – Er zijn ook handige websites met woonruimte door heel Nederland. Je kunt je daar – vaak gratis – registreren, alerts per e-mail ontvangen en het huizenaanbod wordt regelmatig ververst. Er zijn meerdere van zulke websites, een goed voorbeeld is www.huizenmarkt.nl

Makelaars – Ook makelaars hebben vaak huurwoningen in hun bestand. Je kunt ze ook voor je laten zoeken naar een huurwoning. Ook als je huurt bij een makelaar heb je gewoon recht op huursubsidie.

Een koopwoning vinden

Voor het vinden van een koopwoning kun je eigenlijk dezelfde middelen inzetten.

  • Woningcorporaties hebben soms ook koopwoningen in hun aanbod of bieden huurders de huurwoning te koop aan.
  • Woningwebsites heb je ook voor koopwoningen, de meeste woningzoekers kennen verzamelwebsite Funda natuurlijk wel.
  • Makelaars als persoonlijk adviseurs zijn altijd een prettige optie als je op zoek naar woonruimte bent.

Woonruimte zoeken kan heel goed vanachter de computer. Maar je kunt natuurlijk ook zelf gaan rondkijken in het gebied waar je wilt neerstrijken. Dan krijg je niet alleen de ‘look’ maar ook de ‘feel’ van de woonomgeving mee. En daar kan een 360gradenfilmpje niet tegenop