Wooninspiratie

Bespaar op je energierekening met deze handige tips

By  | 

Hoewel we midden in de zomer zitten, is het toch verstandig om al na te denken over het energieverbruik van de komende winter. Zodra de temperatuur buiten omlaag gaat en in huis de verwarming weer aangezet wordt, stijgt het energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger de eindafrekening van je energieleverancier is aan het einde van het jaar. Toch zijn er een aantal dingen die jij zelf kunt doen in huis, om zuinig om te gaan met energie. Hierdoor verbruik je minder, en heb je dus ook minder kosten. Wij zetten een aantal energiebesparende maatregelen voor je op een rij.

Goede isolatie

Isolatie is essentieel voor iedereen die de warmte in huis graag wil bewaren. Het is erg zonde van alle energie als je je huis eerst helemaal opwarmt, maar deze warmte door gebrek aan isolatie weer eenvoudig laat ontsnappen. Niet goed voor je portemonnee, en ook niet goed voor het milieu. Hoogwaardig isolatiemateriaal is daarom erg belangrijk. Het isolatiemateriaal tussen je muren, maar ook het type glas dat in je kozijnen zit heeft daar een grote invloed op. Het is daarom aan te raden om je te laten adviseren door een isolatiespecialist, om samen te kijken waar je de isolatie kunt verbeteren. Het voorkomen van kieren en tochtruimtes is ook een effectieve tip. Met tochtstrips kun je heel eenvoudig voorkomen dat warmte door deuren en ramen kan ontsnappen.

Let op het energielabel

Verschillende apparaten die je in huis gebruiken energie. Bij elkaar opgeteld gebruiken huishoudelijke apparaten als een stofzuiger, wasdroger en televisie veel stroom. Bij de aanschaf van dergelijke producten kun je kijken naar het energielabel. Hoe beter het energielabel is, hoe zuiniger het apparaat is. Een product met een goed energielabel is vaak wat duurder in aanschaf, maar levert op de langere termijn wel een financieel voordeel op, omdat je minder energie verbruikt.

Kijk kritisch naar je energieleverancier

In Nederland kun je kiezen uit verschillende energieleveranciers die in jouw huis de stroom en het gas leveren. In huis merk je daar niet zo veel van, maar qua prijzen kan hier veel verschil tussen zitten. Het is verstandig om elk jaar een keer kritisch te kijken naar de tarieven van je energieleverancier. Het kan zomaar zijn dat een andere energieleverancier tarieven hanteert die veel aantrekkelijker zijn, of dat er bij andere leveranciers energie acties lopen, waardoor jij bijvoorbeeld een mooie bonus krijgt. Kijk goed rond, en pak die mooie besparing als deze voorbij komt. Vergelijken loont!

Kritisch naar je energieverbruik kijken dient meerdere doelen. Natuurlijk is het goed voor het milieu. Hoe minder energie we namelijk verbruiken, hoe beter dat is voor onze aarde. Bovendien ga je het ook merken in je portemonnee. Iedere maand 10% minder betalen voor je energie levert aan het einde van het jaar toch een mooi voordeel op.