Woonkamer inspiratie

Tips voor het vinden van een huurwoning

By  | 

Zoek je een huurwoning? Dan zijn er diverse wegen die je kunt bewandelen om een woning te huren of in aanmerking te komen voor een huurwoning. Een veelgebruikte manier om een geschikte huurwoning te vinden is een woning zoeken via een woningverhuurwebsite. Er zijn een aantal aanbieders in deze branche en we vertellen je hoe je een keus kunt maken. Ook bespreken we een paar belangrijke dingen bij het huren van een woning en krijg je tips over waar je op moet letten als je een huurwoning bezichtigen gaat.

Belangrijk bij een huurwoning

Ga je een woning huren, dan is de huurprijs natuurlijk erg belangrijk. Is de verhouding prijs-kwaliteit acceptabel en kun je je de huurprijs veroorloven? Voor veel huurwoningen is onder (inkomens)voorwaarden huurtoeslag beschikbaar. Let er wel op dat de huurprijs binnen de huurgrens valt. In 2018 is dat 417,34 als je jonger bent dan 23 en vanaf 23 jaar is de huurtoeslaggrens 710,68. Met sommige verhuurders kun je hierover onderhandelen. Je kunt huurtoeslag berekenen en aanvragen bij de Belastingdienst.

Websites met huurwoningen, welke kies je?

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om op internet een huurwoning te zoeken via woningverhuurwebsites. Om te bepalen welke website je hiervoor het beste kunt gebruiken, kun je huursite reviews lezen op een website als huurwoningervaringen.nl. Je krijgt zo een indruk van ervaringen van woningzoekenden met verschillende woningverhuursebsites. Mensen hebben hier onder meer bijvoorbeeld hun ervaringen met Esteon (een van de vele aanbieders) gedeeld.

Tips huurwoning

6 dingen om op te letten bij bezichtiging huurwoning

Heb je een huurwoning toegewezen gekregen, dan is de volgende stap een bezichtiging. Er zijn een paar dingen waar je al bij de bezichtiging op kunt letten.

  1. De locatie van de woning heb je als het goed is bij het zoeken al een beetje in beeld gekregen. Je kunt voor de bezichtiging even een paar keer rondlopen in de wijk waar je huurwoning staat. Doe dit op verschillende momenten van de dag.
  2. Is de woning goed geïsoleerd en overal (ook boven) voorzien van dubbel glas? Elke woning heeft tegenwoordig een energielabel dat informatie geeft over hoe energiezuinig de woning is.
  3. Hoe wordt het huis verwarmd en waar bevinden zich de verwarmingspunten in de huurwoning? Let ook op de staat en het type van de verwarmingsketel en of deze onlangs nog is gecontroleerd.
  4. Is het huis veilig? Dubbel glas bijvoorbeeld is veel minder gevoelig voor inbraak dan enkel glas. Hoe is de toegang aan de achterzijde? Check ook hoe het met het hang-en-sluitwerk is gesteld en of de verhuurder extra beveiligingsmaatregelen heeft genomen, bijvoorbeeld sloten op de ramen en beveiligingsbars bij klapraampjes.
  5. Hoe is de staat van het sanitair; voldoet dit nog aan de eisen van deze tijd? Als sanitair sterk verouderd is, kun je vragen of er wellicht een renovatie gepland staat.
  6. Is er zichtbare schade door lekkage, zie je schimmel of sporen van vocht? Dit kan betekenen dat in de woning niet goed – genoeg – geventileerd kan worden. Kijk welke ramen open kunnen en of eventueel een centraal ventilatiesysteem aanwezig is.

Prettig een woning huren

Wonen is absoluut meer dan ‘een dak boven je hoofd’. Let daarom dus vooraf al op de omstandigheden die bepalend zijn voor jouw woongenot.