Tuin ideeën

Tips voor een mooie kerstboom

By  | 

Ga je een kerstboom kopen? Dan zul je zien dat er ook op het gebied van kerstbomen het een en ander te kiezen is. Wat voor jou de mooiste of de beste kerstboom is, bepaal je natuurlijk zelf. Het is wel handig om te weten wat er zoal te koop is. Daarmee kunnen we je zeker helpen. Zo kun je iets makkelijker een keus maken als je op pad gaat om een kerstboom te kopen. En we hebben ook nog een leuke kersttip voor je!

Soorten kerstbomen

De meest verkochte echte kerstbomen zijn de blauwspar en de Nordmann. Het voordeel van een echte kerstboom is dat hij die heerlijke dennengeur verspreidt. Wat sommige mensen als een nadeel zien van een echte kerstboom, is het naaldverlies. Nordmann kerstbomen verliezen relatief weinig naalden. Dat is goed om te weten. En je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kunstkerstboom, dan is het naaldverlies helemaal minimaal. Woon je in het zuiden van Nederland en ben je op zoek naar een kerstboom in Tilburg. Groenrijk Tilburg heeft wel het een en ander te bieden op dat gebied.

Formaat van een kerstboom

Hoe groot mag het zijn? Of hoe klein moet het zijn … Echte kerstbomen kun je kopen tot een formaat vanaf ongeveer een meter tot wel vijf meter. Kies je voor een grote blikvanger of is er in jouw woning plek voor meerdere kleine boompjes. Een grote centrale boom en een kleinere die de kinderen mogen versieren? Het kan allemaal.

TIP! Er zijn ook kleine kerstboompjes van zo’n 20 cm in een potje verkrijgbaar. Deze mini kerstboompjes kun je ook onderdeel van een kerstdorp maken. Ook op het gebied van kerstdorpen kun je je helemaal uitleven. Er is ook in Nederland een steeds uitgebreider assortiment verkrijgbaar in de tuincentra. Die hebben overigens ook vaak prachtige opstellingen staan. Zeker een bezoekje waard!

Kluit of niet?

Een kerstboom met kluit blijft mooi vers en verliest ook minder naalden dan een kerstboom die is afgezaagd. Je kunt een kerstboom met kluit na de kerstdagen in de tuin planten. Maar ook een vers gekapte boom houdt het wel een tijdje vol.

Zo verzorg je een kerstboom

  • Laat de boom eerst op temperatuur komen.
  • Heb je een gekapte boom, zaag dan 5 cm van de stam af.
  • Geef de kerstboom dagelijks water.
  • Zet de kerstboom niet te dicht bij de kachel of verwarming.