Keuken inspiratie

Kies de juiste verlichting voor de keuken

By  | 

In de keuken heb je helder licht nodig om te kunnen koken en tegelijkertijd sfeervolle verlichting om een gezellig, huiselijke sfeer te creëren. Zo kies je de juiste verlichting voor je keuken:

Focus op het plafond

Hoe hoger en helderder de lampen, hoe beter je keuken gevuld wordt met licht. Verschillende inbouw downlights zijn ideaal als sfeervolle keukenverlichting. Als je lampen niet alleen voor het licht hebt, maar ook als decoratief element in je keuken, kun je kiezen voor lampen die vlak tegen het plafond worden gemonteerd of half verzonken in het plafond. In een kleinere keuken kun je wegkomen met één grotere plafondlamp in het midden. Of dat nu een moderne zwarte keuken is of een traditionele witte.

Verlicht het keukeneiland

Een mix van inbouwspots en hanglampen is ideaal voor een keukeneiland waar je recepten leest en kookt. Voor kookeilanden waar je vooral eet, zijn hanglampen heel geschikt. Je kunt kiezen voor twee of meerdere hanglampen. Hoe hoger het plafond, hoe meer lampen er kunnen hangen. Mooi zijn bijvoorbeeld lineaire hanglampen die bestaan uit meerdere lampen of peertjes. Houd je van strak design, kies dan voor een lineaire lichtlijn. Voor een industriële woonstijl is een combinatie van metaal en staal heel passend.

Keukenkastjes niet vergeten

Onderkastverlichting is belangrijk om het werkoppervlak goed te verlichten, zodat je gemakkelijk recepten kunt lezen en groenten en vlees kunt snijden. Hiervoor kun je een lichtbalk gebruiken, maar ook lichtstrips, onderbouwlampen of zelfs inbouwlampen. Hangen de keukenkastjes wat hoger, dan kun je ook voor kleine, ronde puckverlichting kiezen om een mooi accent op het werkblad te leggen.

Ook in keukenkastjes zelf kan het handig zijn om licht te hebben. Denk aan vitrinekastjes en aan lage kasten die nauwelijks omgevingslicht opvangen. Hierbij is led-strookverlichting handig. Voor accentverlichting zijn puck led-lampjes heel geschikt. Verschillende soorten LED-lampen vind je hier.

Door je te richten op de juiste lagen, kun je optimaal gebruik maken van de ruimte in je keuken en genieten van elke maaltijd, van ontbijt tot middernachtelijke snacks.