Tegels

Vloergids – Welke vloerbedekking is het best

By  | 

Welke vloerbedekking is het beste? In onze gids vindt u de voor- en nadelen. Vergelijk de belangrijkste soorten vloerbedekking volgens kosten en gebruik: parket, laminaat, vinyl, linoleum, kurk, tegels, designvloer…

Bij de keuze van een vloer is het belangrijk om het uiterlijk, het gevoel, de kosten, de gezondheid van de ruimte, de ecologie, het onderhoud en de duurzaamheid op elkaar af te stemmen. Afhankelijk van uw persoonlijke ideeën is de keuze van de vloerbedekking dus een zeer individuele beslissing. Lees meer over de belangrijkste beslissingscriteria en vergelijk de vloerbedekkingen.

Kosten[€/m²] Levensduur
Tegels 50-110 20/30 jaar en meer
Hout 60-120 20-50 jaar en meer(meerlaagse vloeren 15-30 jaar)

 

Laminaat rond 35 10-15 jaar
PVC

(vinyl, designvloer)

ongeveer 30 10-15 jaar

 

De levensduur van sommige vloerbedekkingen wordt gekozen in overeenstemming met hun economische levensduur.

De hier genoemde kosten zijn globaal en houden rekening met materiaal, lonen en belastingen. In de kosten zijn diverse onderconstructies zoals dekvloer, contactgeluidsisolatie etc. niet inbegrepen.

TEGELVLOER

Tegels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Zowel het uiterlijk als de prijzen kunnen aanzienlijk variëren. Een uitgebreid artikel over met name tegelvloeren vindt u hier.

VOOR- EN NADELEN VAN TEGELVLOEREN

Voordelen van tegels

 • Duurzaam: gemiddelde levensduur van 20-50 jaar en langer
 • Gemakkelijk te reinigen en slijtvast, geschikt voor natte ruimtes
 • Gezondheid van de ruimte: vervuilingsvrij, hygiënisch, geschikt voor allergiepatiënten
 • Goede warmteaccumulator: helpt tegen oververhitting in de zomer

Nadelen van tegels

 • Koude grond in de winter en in de overgangsperiodes.
 • Complexe installatie, moet worden uitgevoerd door ervaren doe-het-zelvers of door professionals.
 • Geen elastische bekleding: kleine vervormingen van het substraat kunnen scheuren veroorzaken

KOSTEN VAN TEGELVLOEREN

Materiaalkosten (inclusief verbruiksgoederen): 15-75€/m².

Legging (loon): ca. 35€/m²*.

De totale prijs voor normale tegelvloeren inclusief materiaal, lonen en belastingen ligt dus rond de 50-110€/m².

Houten Vloer

Houten vloeren zijn een onderwerp op zich en kunnen niet zomaar over een kam worden geschoren. Het aanbod van houten vloeren is zeer breed: massief of meerlagig en welke vorm, plaatsing en oppervlaktebehandeling wordt gekozen. En de verschillende varianten verschillen aanzienlijk in hun eigenschappen, kosten, uiterlijk en duurzaamheid. Een uitgebreid artikel met veel achtergrondinformatie en tips over houten vloeren vindt u hier.

VOOR- EN NADELEN VAN HOUTEN VLOEREN

Voordelen van houten vloeren

 • Langdurig: de gemiddelde levensduur is 20-50 jaar Massieve massief houten vloeren kunnen ruim 100 jaar meegaan. Meerlaagse vloeren daarentegen hebben een levensduur van ongeveer 15-30 jaar, afhankelijk van de dikte van de toplaag.
 • Warme en aangename vloerbedekking
 • Gezondheid van de ruimte: Een geoliede of met was behandelde houten vloer heeft een antistatische en vochtregulerende werking. Een vervuilingsvrije installatie zonder lijm of lak is mogelijk.
 • Ecologie: Een massieve houten vloer van lokaal hout waarvan het oppervlak geolied of met natuurlijke producten in de was gezet is, is bijzonder duurzaam.

Nadelen van houten vloeren

 • Onderhoud: Houten vloeren met open poriën, geolied of in de was gezet hebben veel voordelen, maar het onderhoud is enigszins gevoelig. Het moet niet te vaak en niet te vochtig worden afgeveegd. Alleen speciale reinigingsmiddelen mogen worden gebruikt. Gemorst water of vloeistoffen op de vloer moeten onmiddellijk worden afgeveegd.
 • Een natuurlijke massief houten vloer verandert van volume. In het droge seizoen gaan de voegen in de vloer open.

KOSTEN VAN HOUTEN VLOEREN

De totale prijs voor massieve eiken vloeren varieert sterk afhankelijk van het ontwerp en kan variëren van 60-115€/m² (inclusief materialen, lonen en belastingen). Een meer gedetailleerd overzicht vindt u hier.

Prijsvoorbeelden voor verschillende houten vloeren:

 • Klik parket / afgewerkt parket: vanaf ca. 50€/m²
 • Mozaïekparket: 70€/m²
 • strokenparket, eik, visgraatmotief: 90€/m².
 • Kant-en-klare massieve eikenhouten vloeren: vanaf ca. 60€/m².

De prijzen zijn ruwe indicaties, inclusief belastingen, maar zonder onderbouw. De ondervloer moet gelijkmatig, schoon en droog zijn en er moet ook rekening worden gehouden met andere eisen, zoals de geluidsisolatie van voetgangers.

LAMINAAT

Laminaat bestaat uit verschillende lagen die met behulp van kunsthars, warmte en druk aan elkaar worden gelijmd. De basis van het laminaat zijn op hout gebaseerde panelen, meestal houtvezelplaten. Daar bovenop ligt een bedrukt papier als decoratieve laag en niet in de laatste plaats de duurzame plastic toplaag. Of de laminaatvloer al dan niet schadelijke stoffen uitstoot, hangt af van de gebruikte bindmiddelen, lijmen en oppervlakte coatings. En let op: dure producten hoeven niet per se beter te zijn dan goedkope.

VOOR- EN NADELEN VAN LAMINAAT

Voordelen van laminaat

 • Gemakkelijk te reinigen en robuust
 • Gunstige vloerbedekking en eenvoudig te installeren (eigen bijdrage is mogelijk)

Nadelen van laminaat

 • Gezondheid van de ruimte: De laminaatvloer is elektrisch geladen – stof wordt aangetrokken en wervelt op. Bindmiddelen, lijmen en coatings zijn nu al beter dan jaren geleden, maar je moet nog steeds goed opletten welk laminaat wordt gebruikt. Er mag in ieder geval geen formaldehyde of andere vluchtige en schadelijke stoffen worden gebruikt.
 • Levensduur: de gemiddelde levensduur van laminaatvloeren is 10-15 jaar. In tegenstelling tot massief houten vloeren kan laminaat niet worden geschuurd en gerenoveerd.

KOSTEN VAN HET LAMINAAT

Materiaalkosten: ca.10-20€/m²

Leggen: ca. 20€/m² (kan ook zelf worden gelegd)

De totale prijs voor laminaatvloeren inclusief materiaal, lonen en belastingen ligt dus rond de 35€/m².

VINYL OF LAMINAAT

Als u op zoek bent naar een bijzonder goedkope en onderhoudsvriendelijke vloer, zult u waarschijnlijk twee vloerbedekkingen tegenkomen: Vinyl of laminaat. Beide vloeren zijn goedkoop en kunnen relatief eenvoudig worden gelegd. Beide vloeren hebben een synthetisch oppervlak en een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar.

Vinylvloeren zijn iets minder robuust en zijn gemakkelijker te krassen, maar ze zijn iets zachter en dus stiller dan laminaatvloeren. Als u zich bekommert om de gezondheid van de ruimte en de ecologie, moeten beide verdiepingen zeer zorgvuldig worden gekozen.

PVC-VLOEREN (VINYL, LVT, DESIGNVLOER)

Er zijn veel verschillende namen voor vloerbedekkingen waarvan het hoofdbestanddeel PVC is. Om aan het negatieve imago van PVC te ontsnappen, heeft de industrie verschillende namen bedacht. Het spectrum reikt van zeer goedkope vinylvloeren als yardware tot dure en veelgeprezen designvloeren met kliksysteem. De Visgraat PVC vloer heeft ook PVC als hoofdbestanddeel, mooie vloeren die tegenwoordig helemaal hip zijn.

VOOR- EN NADELEN VAN VINYLVLOEREN

Voordelen van vinylvloeren

 • Gunstig en eenvoudig te installeren (ook voor leken)
 • Gemakkelijk te reinigen; sommige vinylvloeren zijn ook geschikt voor natte ruimtes
 • Warme en zachte vloerbedekking

Nadelen van vinylvloeren

 • Minder bestand tegen mechanische belasting – er kunnen krassen ontstaan.
 • Levensduur: ongeveer 10-15 jaar
 • Gezondheid van de ruimte: Bepaalde weekmakers kunnen leiden tot vervuiling binnenshuis. De kunststof vloer is elektrisch geladen, wat stof aantrekt en een werveling veroorzaakt.
 • Ecologie: Vinylvloeren worden gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, PVC is schadelijk voor het milieu, zowel bij de productie als bij de verwijdering.
 • KOSTEN VAN VINYLVLOEREN
 • Materiële kosten:
 • Vinylvloer: vanaf ca. 10€/m²
 • Hoogwaardige designvloer: vanaf ca. 30€/m²
 • Legging (loon): ca. 10€/m²*.

*Vinylvloeren zijn verkrijgbaar als vloer vanaf de rol, klikvinyl of gelijmde tegels. De installatie is relatief eenvoudig en kan zelf worden uitgevoerd.

De totale prijs voor een normale vinylvloer inclusief materiaal, lonen en belastingen bedraagt ongeveer 30€/m².

De ondervloer moet vlak en schoon zijn voor de installatie. Een klikvinyl kan kleine oneffenheden egaliseren (bijvoorbeeld op houten ondervloeren of tegels). In het geval van gewalste goederen en vinyltegels moet de ondervloer echter volledig vlak zijn. Meer informatie hierover vindt u in het artikel over vloerconstructies.

ECOLOGIE EN VERVUILING VAN VINYLVLOEREN

Giftige vervuilende stoffen bij de productie van PVC: Bij de productie van PVC komen gevaarlijke vervuilende stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, waaronder giftige dioxinen (deze zijn bijvoorbeeld kankerverwekkend).

Weekmakers: Weekmakers worden naast PVC aan vinylvloeren toegevoegd. Ftalaten bijvoorbeeld zijn niet stevig gebonden en ontsnappen door de jaren heen uit de vloer. En dit gebeurt tot de vloer broos wordt. Weekmakers kunnen effecten hebben op het hormoonsysteem en het immuunsysteem.