wanddecoratie

Vouwgordijnen bestellen? Let hierop!

By  | 

Het kiezen van raamdecoratie voor in je (nieuwe) woning lijkt makkelijk. Tot je erachter komt hoeveel keuze er eigenlijk is! Rolgordijnen, jaloezieën, plisségordijnen, duo rolgordijnen, screens.. En ook nog vouwgordijnen. Aan keuze geen gebrek. De laatste vorm van raamdecoratie, vouwgordijnen, wordt steeds populairder. Je voegt namelijk direct meer sfeer en warmte toe aan je interieur. En dat is vaak precies waar we naar op zoek zijn. Sta jij op het punt om je nieuwe vouwgordijnen te bestellen? Wacht dan nog even, want wij hebben een paar handige tips voor je klaarstaan!

De transparantie bepalen

In de slaapkamer wil je wakker gemaakt worden door je wekker, niet door de ochtendzon die in de zomer al om 6 uur staat te shinen. Dan wil je het liefst je vouwgordijnen verduisterend laten uitvoeren, zodat je nachtrust niet wordt verstoord door natuurlijk licht. In de woonkamer en keuken mag je nieuwe raamdecoratie juist wel licht doorlaten voor wat meer sfeer. Dan is een transparante of lichtdoorlatende stof weer beter geschikt. Een transparant vouwgordijn laat het meeste licht door en biedt nog goed zicht naar buiten en binnen als je de vouwgordijnen gesloten hebt. Een lichtdoorlatend vouwgordijn biedt iets meer privacy. Voor welke stof ga jij?

Kleur bekennen

De kleur van je nieuwe raamdecoratie is ook erg belangrijk. Ga je voor een rustige taupekleur om rust in je interieur te creëren of wil je juist een contrast creëren met een groenblauw vouwgordijn? De keuze in kleuren is zo groot. Bij veel webshops kan je gelukkig gratis kleurstalen aanvragen, zodat je thuis kan vergelijken welke kleur het beste past bij je interieur. De kleur op je beeldscherm is vaak toch net iets anders dan in het echt. En je wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Plak de staaltjes ook altijd nog even op het raam, zodat je kan kijken of de transparantie van de stof ook naar wens is.

Standaard uitvoering of liever top down vouwgordijnen?

Veel mensen weten het niet, maar je kan je vouwgordijnen ook met top down bottom up bediening laten uitvoeren. Dat houdt in dat je vouwgordijn wordt verspannen tussen twee koorden. Met handgrepen aan de onderkant kan je je vouwgordijn op elke gewenste positie hangen. Privacy behouden, maar wel genieten van het zonlicht? Dan kan je je vouwgordijn aan de onderkant van je raam hangen. Is het een grauwe dag? Dan kan je je vouwgordijn eenvoudig naar de bovenkant van het raam bedienen. Geen lelijke kettingen meer, maar één strak geheel. Hoe goed klinkt dat?!

Nog een laatste meettip

Je hebt de gewenste transparantie en kleur van je vouwgordijnen inmiddels gekozen. Tijd om de goede maten op te meten. Komt je vouwgordijn tussen twee muren te hangen? Meet dan de hele breedte en haal er 0,5cm vanaf voor eventuele speling. Komt je vouwgordijn juist op de muren te hangen? Voeg dan 10cm bij de breedte op, zodat de lichtkieren aan de zijkanten zo klein mogelijk blijven.

Er is nog genoeg te ontdekken in de wereld van vouwgordijnen. Met deze tips wordt het kiezen van je nieuwe raamdecoratie gelukkig een stukje makkelijker!