Lampen

Wat voor lamp in de woonkamer?

By  | 

Het lichtplan wordt steeds belangrijker; van natuurlijk licht door de ramen tot aan kunstmatig licht door spotjes en lampen in huis. Er wordt gekeken naar de lichtinval door de ramen en waar de donkere plekken en hoeken binnen huis zijn. Waar kun je het beste lampen plaatsen en welke lampen zorgen voor welke sfeer? In dit artikel nemen we je graag mee in de wereld van sfeerverlichting in huis. We gaan ons met name richten op de soort lampen voor in de woonkamer.

Soorten lampen

Er zijn een heleboel soorten lampen:

  • Hanglampen
  • Staanlampen
  • Wandlampen
  • Spots
  • Bureaulampen
  • Tafellampen
  • Plafondlampen
  • Oplaadbare lampen

Naast de verschillende soorten lampen is het uiterlijk van de lamp ook steeds belangrijker geworden. Hoe de lamp eruitziet is bepalend voor de rest van het interieur. Er zijn ontelbare designs, kleuren, afmetingen en materialen. We hopen je met dit artikel wat inspiratie te geven om de lampen in jouw woonkamer eens te bekijken en eventueel te vervangen. Jouw nieuwe design lamp vind je op lamptwist.com.

Hanglampen

Een voorbeeld van een hanglamp is de Petit Friture Vertigo. Deze lamp komt van Lamptwist.com en lijkt te zweven aan het plafond. De lamp is bedacht door een Franse designer (Constance Guisset) en is tijdloos mooi. Het fraaie design past in veel interieurs en heeft een frisse en moderne uitstraling. De lamp is ultra licht in gewicht. Door het uiterlijk van de lamp, krijg je een bijzondere lichtstructuur in de kamer.

Staanlampen

Staanlampen kunnen eigenlijk altijd wel, net als hanglampen. Je kunt ze zo groot of klein verkrijgen als je maar wilt. Staanlampen hebben vaak de functie om direct licht te geven, zoals in de vorm van een leeslamp. Bovendien zijn de meeste vloerlampen tegenwoordig dimbaar en kun je de sterkte aanpassen aan het moment.

Wandlampen

Wandlampen in de woonkamer hebben meestal een decoratieve functie. Ze geven een leuk en speels effect op de muren. Maar soms kan een wandlamp gebruikt worden als leeslamp. Met wandlampen kun je bepaalde delen van de kamer uitlichten, als een soort spotjes. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de aandacht vestigen op de boekenkast of op een donkere hoek.

Spots

Met spots in het plafond kun je alle kanten op. Je ziet ze bijna niet, maar toch is er licht. Spots geven optisch veel rust en zorgen voor een strakke uitstraling. Bovendien zijn de meeste spots tegenwoordig dimbaar, waardoor je ze kunt afstellen naar wat jij prettig vindt op dat moment. Naast inbouwspots zijn er ook spots die je wel ziet. Dit is meer een combinatie van plafond- en wandlampen. Hiermee kun je perfect bepaalde delen extra belichten.

Bureaulampen

Wil je meer licht tijdens het werken, studeren of lezen aan het bureau en heb je niet genoeg aan een algemene lamp aan het plafond? Kies dan voor een bureaulamp. Deze lampen kun je zó neerzetten dat je genoeg zicht hebt op het werk of het boek. Dit is heel belangrijk, omdat lezen met onvoldoende licht zeer slecht voor de ogen is. Zorg dus altijd voor goed licht.

Tafellampen

Met tafellampen kun je ook extra sfeer brengen in huis, door deze op een sidetable, schouw of kast te plaatsen. Ze zijn vergelijkbaar met kleine vloerlampen en bureaulampen.

Plafondlampen

Plafondlampen is eigenlijk een verzamelnaam voor hanglampen en spots. Lampen aan het plafond zorgen voor een algemene sfeer in de kamer, maar door meerdere plafondlampen te plaatsen, kun je licht werpen op meerdere posities. Er zijn tal van verschillende plafondlampen, in iedere vorm, kleur en grootte. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Met een plafondlamp kun je helemaal uitpakken en er een echte eyecatcher van maken. Plafonds zijn over het algemeen al zo saai, dus een beetje opfleuren met een mooie design lamp kan geen kwaad.

Oplaadbare lampen

Oplaadbare lampen zijn draadloos en hierdoor heel gemakkelijk te verplaatsen. Ze zijn voorzien van een oplaadbare LED lamp en een USB poort. Ze zijn uitermate goed voor het milieu en makkelijk in gebruik.