Raambekleding

Welke kozijnen kan je kopen?

By  | 

Zijn je kozijnen aan vervanging toe of heb je vanwege een uitbouw nieuwe kozijnen nodig? Kozijnen zijn een behoorlijke investering. Het is daarom belangrijk om je eerst te verdiepen in de soorten kozijnen die er zijn voordat je tot aanschaf overgaat. Je kiest hierbij uit drie materiaalsoorten: hout, aluminium en kunststof. De keuze die je maakt is mede afhankelijk van je budget.
Kozijnen kunnen niet zonder glas. Hoogrendementsglas isoleert beter dan gewoon dubbel glas. Hiermee bespaar je flink op je energielasten. De prijs van het kozijn is meestal gerelateerd aan de levensduur. Hoe hoger de prijs van een kozijn, hoe langer het kozijn meegaat. Het type kozijn, het materiaal en de kleur moeten passen bij de uitstraling van de rest van je woning. Niet alle kozijnen zijn te beschilderen in een zelfgekozen kleur. Hou hier bij de aanschaf dus rekening mee.

Kunststof kozijnen

Kozijnen van kunststof zijn verreweg het goedkoopste van de drie soorten kozijnen. Bovendien kan er in kunststof kozijnen driedubbelglas geplaatst worden. Dit glas isoleert nog beter dan hoogrendementsglas. Daarmee breng je je energierekening nog verder omlaag. In vergelijking met hout zijn kozijnen van kunststof makkelijk te onderhouden. Je hoeft ze niet te beschilderen en de kleur blijft in alle weersomstandigheden behouden. Je neemt de raamkozijnen alleen af met een natte doek. Kunststof kozijnen van Bermon worden speciaal voor jouw ramen op maat gemaakt. Hierbij kan je kiezen voor verschillende typen ramen. Denk hierbij aan ramen die naar binnen of naar buiten draaien en aan schuif- of kiepramen. Met deze kozijnen hou je inbrekers makkelijker buiten de deur, want de kozijnen zijn lastig te ontgrendelen. Ook tegen brandgevaar zijn ze goed bestand. In uitstraling is kunststof bijna niet meer van hout te onderscheiden.

Aluminium kozijnen

Net als kozijnen van kunststof zijn kozijnen van aluminium onderhoudsarm. Ook zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar. Wel zijn aluminium kozijnen een stuk duurder dan kozijnen van kunststof. Doordat het materiaal wat gladder is dan hout en kunststof trekt het wat minder vuil aan.

Houten kozijnen

Kozijnen van hout vergen het meeste onderhoud. De kozijnen moet je elke paar jaar schilderen en eventueel houtrot laat je repareren. Veel mensen maken de keuze voor houten kozijnen vanwege de uitstraling. Tegenwoordig is kunststof bijna niet meer te onderscheiden van hout.

META-TEKST