Gordijnen

Welke soorten gordijnen zijn er?

By  | 

Gordijnen op maat kunnen veel doen in een kamer; ze brengen warmte in een ruimte, zorgen voor sfeer en houden in de slaapkamer bijvoorbeeld het licht tegen. Er zijn veel verschillende soorten gordijnen en in dit artikel nemen we je mee in de wereld van gordijnen.

Grofweg zijn er drie verschillende soorten gordijnen op de markt; inbetweens, licht doorlatende gordijnen en verduisterende gordijnen. We gaan ze één voor één met je langs.

Inbetweens / vitrages

Wanneer je wil iets van sfeer wilt, maar toch naar buiten wilt kunnen kijken, zijn inbetweens de perfecte keuze. Veel mensen hebben bijvoorbeeld wel glasgordijnen voor de ramen, wat eigenlijk een inbetween is. Inbetweens hebben geen echte isolerende kwaliteiten en zijn er meer voor de sfeer. Bovendien verminderen ze de inkijk van buiten naar binnen, maar tegelijkertijd kun je wel van binnen naar buiten kijken.

Licht doorlatende gordijnen / overgordijnen

Wanneer je ’s avonds geen inkijk wilt in je huis en ook de behoefte niet hebt om naar buiten te kunnen kijken, kun je overgordijnen hangen. Overgordijnen laten wel licht door overdag, maar zorgen voor een knusse sfeer in huis. Bovendien zorgen overgordijnen er dus voor dat niemand naar binnen kan kijken in de avond. Hierdoor heb je optimale privacy in je eigen huis; wel zo’n fijn idee.
Je kunt je overgordijnen laten voeren met een gewone stof of met een verduisterende stof. Een verduisterende stof maakt de gordijnen wat zwaarder, waardoor ze mooier hangen én ze zijn beter bestendig tegen stof. Doordat de gordijnen dan iets zwaarder en dikker zijn, houden ze kou ook beter tegen. Ze zijn dan nog steeds iets licht doorlatend, maar minder dan wanneer de overgordijnen gevoerd zijn met een gewone stof.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen worden veelal gebruikt in de slaapkamers, omdat ze licht lekker buiten laten. Er zijn twee soorten verduisterende gordijnen; gordijnen van dimout stoffen en gordijnen van blackout stoffen. Dimout stof zorgt ervoor dat de gordijnen 60 tot 90% van het binnenkomende licht tegenhouden. Bij gordijnen van blackout stoffen zit er aan de achterkant nog een extra laag, waardoor deze 100% verduisterend zijn. Maar mocht je dit nou allemaal te donker vinden voor een slaapkamer, kun je er ook voor kiezen om overgordijnen met een verduisterende stof te laten voeren. Zo laten ze iets meer licht door, maar hebben ze tegelijkertijd ook verduisterende kwaliteiten. Je kunt alle kanten uit met gordijnen.

Confectiemethodes bij gordijnen

Hoe je gordijn komt te hangen, hangt helemaal af van jouw persoonlijke wensen. Grofweg kun je de confectiemethodes in drie categorieën indelen; plooien, ringen en wave.

Plooien

Gordijnen kunnen één, twee of drie plooien hebben. Hoe meer plooien, hoe duurder het gordijn. Bij goedkopere gordijnen worden dus meestal enkelvoudige plooien toegepast. Voor een mooier resultaat worden dubbele of drievoudige plooien toegepast, maar deze zijn dan ook iets duurder.

Ringen

Ook zie je soms gordijnen waar bovenin grote ringen zijn ingeslagen. Dit zorgt voor een stoere uitstraling.

Wave

Wave is de nieuwe methode om gordijnen op te hangen. De gordijnen hangen aan een rails, waardoor de stof op een gelijkmatige manier rimpelt. Je ziet de rails nauwelijks, waardoor het een strakke uitstraling heeft.

Gordijnen op maat van Echtgordijn.nl

Echtgrodijn.nl heeft een groot assortiment aan kleuren, materialen en stoffen. Ze bieden de mogelijkheid om thuis een aantal staaltjes te bekijken, rustig de maten op te meten, waardoor gordijnen op maat bestellen nog nooit zo makkelijk was. Ook geven ze graag advies als je bijvoorbeeld echt niet weet welke kleur of welk materiaal het beste bij je interieur past.