Wooninspiratie

Welke traplift is het meest geschikt voor mij?

By  | 

Senioren en mindervaliden zijn aangewezen op een aangepaste woning en/of hulp. Er zijn woningen die speciaal worden gebouwd voor deze doelgroep, waarbij op veel punten rekening is gehouden met de verminderde mobiliteit van de bewoner(s). Ook is het mogelijk om een bestaande (standaard)woning geschikt(er) te maken voor mindervaliden (met en zonder rolstoel) en senioren. Dit kan onder meer met het plaatsen van een traplift.

Ook een oplossing voor deze doelgroep zijn levensbestendige woningen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze woningen geschikt voor alle levensfasen van de mensen die er wonen. In dit type woningen is rekening gehouden met het – later – aanpassen van de woning naar de veranderde behoeftes. Dit kunnen eenvoudige, kleine maar ook grotere aanpassingen zijn. Een grote aanpassing is bijvoorbeeld een verbouwing en een kleinere aanpassing is het laten plaatsen van een traplift.

traplift voor modern interieur

Aangepast wonen

Een levensloopbestendige woning of seniorenwoning kan opgeleverd worden met of aangepast of uitgebreid worden met een aantal voorzieningen. Als het in de woning niet mogelijk is om de belangrijkste ruimtes gelijkvloers te hebben of te realiseren, is er de optie een traplift te laten plaatsen. Met het plaatsen van een traplift is het mogelijk de bovenverdieping te blijven gebruiken, ook als de bewoner in een rolstoel zit.

Soorten trapliften

Voor elk type woning, en dus elk type trap, is een traplift plaatsen mogelijk. Zelfs voor een spil- of wenteltrap. Er zijn trapliften die recht naar boven gaan en uitvoeringen met bochten. Is er binnen geen mogelijkheid voor het installeren van een traplift, dan kan een traplift ook buitenshuis geplaatst worden.

Wat kost een traplift?

De prijs van een traplift hangt af van het type traplift en de bijpassende rail. U kunt een nieuwe traplift kopen, maar een tweedehands traplift kopen kan ook. Dit kan vooral in standaard situaties een optie zijn waarmee u flink op de kosten van een traplift kunt besparen. De derde optie is een traplift huren. U moet dan –ook weer afhankelijk van het soort traplift – rekenen op een bedrag dat ligt tussen de 100 en 150 euro per maand.

De prijzen van een traplift beginnen bij 1500 voor een standaarduitvoering bij een rechte trap. Bij meerdere bochten kost een traplift tussen de 2500 en 5000 euro, en als er sprake is van een verdieping ligt de richtprijs tussen de 7500 en 9500 euro. Prijzen en uitvoeringen van trapliften kunt u online goed vergelijken. Zo komt u automatisch uit bij de traplift die het beste bij uw situatie past voor de prijs die u het beste past. Vaak kunt u via uw gemeente een vergoeding aanvragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).