Tegels

Zelf een terras aanleggen

By  | 

Wil je ook graag een mooi terras in je tuin om met mooi weer heerlijk buiten te kunnen zitten? Lees dan in dit artikel alles dat je moet weten om zelf een terras aan te leggen.

Locatie en afmeting bepalen

De eerste stap is het bepalen van de locatie en de afmetingen van je nieuwe terras. Denk hierbij aan zaken zoals hoeveel zonlicht de plek die je in gedachten hebt krijgt, hoe je het terras gaat gebruiken en hoeveel ruimte je nodig hebt. Het zou natuurlijk zonde zijn als achteraf blijkt dat je amper van de zon kunt genieten op je nieuwe terras of dat er te weinig plaats is om goed met zijn allen te kunnen zitten.

Tegels uitzoeken

De volgende stap is het uitkiezen van de terrastegels. Er zijn veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Door de vele mogelijkheden kan het soms lastig zijn om te kiezen, dus het is een goed idee om eerst eens wat terras ideeën op te doen door online wat foto’s te bekijken ter inspiratie. Als je dan eenmaal weet wat je mooi vindt, kun je veel gerichter op zoek naar de juiste tegels.

Voorbereidingen

Nu het plan klaar is kan er gestart worden met de voorbereidingen voor het terras aanleggen, namelijk het gereedmaken van de ondergrond. Dit begint met het uitgraven van de grond waar het terras komt te liggen. Graaf ongeveer 15 tot 20 centimeter grond uit, en vul dit daarna op met zand. Zorg er tenslotte voor dat je dit zand goed aandrukt, eventueel met een trilplaat, zodat je een goede stevige ondergrond voor het terras hebt.

Terrastegels leggen

Nu je een goede stevige ondergrond hebt kun je starten met het leggen van de tegels. Het is een goed idee om eerst de afmetingen van het terras af te zetten met touwtjes, zodat je de tegels daarlangs kunt leggen. Het is nog niet zo eenvoudig om de tegels netjes recht te leggen, en dit helpt daar zeker bij. Leg de tegels ook niet strak tegen elkaar aan, houd een kleine voegruimte over. Druk tenslotte de tegels goed aan, dit kun je doen door ze zachtjes aan te kloppen met een rubberen hamer.

Voegen

Wanneer je klaar bent met het leggen van de tegels is de laatste stap het vullen van de voegen met zand. Strooi het voegzand uit over het terras en veeg dit daarna in de voegen. Veeg niet gelijk al het zand van het terras af als je klaar bent, maar laat dit nog even een paar dagen liggen. Het kan namelijk zo zijn dat de voegen nog wat meer zand nodig hebben, als het eerste zand er goed in is gezakt.